Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
B 17
Offentligt
936713_0001.png
936713_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 17. december 2010Sagsnr.: 8087
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 5. december 2010stillet følgende spørgsmål nr. 8 (B 17) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 8 (B 17):

”Såfremt ministeren er enig med sundhedsministeren, hvordan afspejler enigheden sig iforhold til ministerens tiltag over for bisfenol-A i fødevarekontaktmaterialer, somgravide kommer i kontakt med i dagligdagen?”

Svar:

Regeringen arbejder ud fra en samlet strategi for at løfte den komplekse problemstillingomkring hormonforstyrrende stoffer og har bl.a. rejst spørgsmålet på EU-plan. Er derimidlertid dokumentation for, at enkelte stoffer udgør en uacceptabel risiko, bør derarbejdes parallelt for at regulere brugen af disse stoffer.Dette gælder også bisphenol A, hvor det imidlertid er vurderingen, at de foreliggendevidenskabelige studier ikke giver tilstrækkelig dokumentation til at konkludere, atbisphenol A er sundhedsskadeligt for fostre med det indtag, gravide har.I forhold til bisphenol A har regeringen i stedet benyttet sig af forsigtighedsprincippetog har indført et forbud mod bisphenol A i alle fødevarekontaktmaterialer beregnet til 0-3 årige. Det danske forbud vurderes at være proportionalt med graden af denusikkerhed, som er fundet i et konkret studie. Efter indførelsen af det danske forbud erder vedtaget et EU-forbud mod bisphenol A i sutteflasker.
Regeringen følger situationen og forskningsresultaterne nøje og vil tage initiativ tilyderligere regulering, såfremt der kommer ny information, der giver tilstrækkeligtbelæg herfor.
Henrik Høegh/Thomas Elvensø
2