Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
B 17
Offentligt
936630_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 17. december 2010Sagsnr.: 8087
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 5. december 2010stillet følgende spørgsmål nr. 3 (B 17) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 3 (B 17):

”Kan Ministeren bekræfte, at det studie, der er vurderet af DTU Fødevareinstituttet, ogsom ifølge ministeren danner baggrund for det danske forbud mod bisfenol-A iprodukter til 0-3 årige, peger på en forringet indlæringsevne hos hanrotter, hvis mor harværet eksponeret for den laveste dosis bisfenol-A i drægtigheds- og dieperioden?”

Svar:

I studiet, der danner grundlag for det danske forbud mod bisphenol A ifødevarekontaktmaterialer beregnet til 0-3 årige, blev der fundet usikkerhed med hensyntil effekter på indlæringsevnen hos hanrotteunger, hvis mor blev eksponeret for denlaveste dosis bisphenol A i drægtigheds- og dieperioden. Rotteungerne i studiet blevsåledes eksponeret for bisphenol A via moderen (fra 0. graviditetsdag til 21. ungedag).Dvs. ungerne blev udsat for bisphenol A via moderen både før og efter fødslen.DTU Fødevareinstituttet vurderede, at fundet af forringet indlæringsevne hoshanungerne kunne være tegn på en lavdosiseffekt af bisphenol A; men at det også kunnevære et tilfældigt fund. Det var DTU Fødevareinstituttets vurdering, at studiet ikkeafklarede eller ændrede på usikkerheden ved bisphenol A’s effekter på udviklingen afnervesystemet hos gnavere ved lav dosering med bisphenol A. Det er såledesvurderingen, at studiet ikke giver tilstrækkelig dokumentation til at konkludere, atbisphenol A er sundhedsskadeligt for fostre med det indtag, gravide har.
Henrik Høegh/Thomas Elvensø