Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
B 17
Offentligt
960717_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 23. februar 2011Sagsnr.: 8847
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 1. februar 2011stillet følgende spørgsmål nr. 17 (B 17) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 17:

”I forlængelse af svar på spørgsmål 9 bedes ministeren bekræfte, at forskerne fra DTUikke har bekræftet – eller på nogen måde udtalt sig om - at der er proportionalitetimellem det, der i dag er gennemført, og det, som forsøget viste, der blev vurderet afDTU.”

Svar:

DTU Fødevareinstituttet vurderede det studie, der danner baggrund for det danskeforbud. Studiet viser en usikkerhed med hensyn til effekter på indlæringsevnen hoshanrotteunger, som DTU Fødevareinstituttet vurderer, kan være tegn på enlavdosiseffekt af bisphenol A, men også kan være et tilfældigt fund.Som det fremgår af svaret på spørgsmål 9, indførte Fødevarestyrelsen på baggrund afdenne vurdering og ved brug af forsigtighedsprincippet et forbud mod anvendelse afbisphenol A i fødevarekontaktmaterialer rettet mod 0-3 årige.Anvendelsen af forsigtighedsprincippet er en praktisk håndtering af videnskabeligdokumentation, hvor risici håndteres på baggrund af en usikkerhed. Da vi har en klaradskillelse mellem den videnskabelige vurdering (risikovurdering) og den senerehåndtering af sager (risikohåndtering), har DTU således ikke udtalt sig om, at der erproportionalitet imellem det, der i dag er gennemført, og det, som forsøget viste, ogDTU vil ikke blive anmodet herom.
Henrik Høegh/Thomas Elvensø