Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
B 140
Offentligt
1015278_0001.png
1015278_0002.png
Folketingets SkatteudvalgChristiansborg
Finansministeren
27. juni 2011
Svar på Skatteudvalgets spørgsmål nr. 10 (Alm. del – §7) af 21.juni 2011 stillet efter ønske fra Niels Helveg Petersen (formand)

Spørgsmål

Ministeren bedes tilsende udvalget sit talepapir fra samrådet den 21. juni2011 om B 140 (Enklere grundlag for beskatning af fast ejendom), jf. B 140 -samrådsspørgsmål A.

Svar

Til samrådsmødet i skatteudvalget d. 21. juni 2011 anvendte finansministeren føl-gende talepunkter:Dansk Folkepartis beslutningsforslag om afskaffelse af den offentlige ejen-domsvurdering blev som bekendt forelagt Folketinget d. 14. juni.Regeringen støtter forslaget bl.a. fordi de offentlige ejendomsvurderinger ikkeanvendes i samme grad som tidligere pga. skattestoppet.Der er altså ingen grund til at holde et system kørende, hvis det ikke anvendesfuldt ud.Regeringen vil på den baggrund udarbejde et lovforslag om afskaffelse af denoffentlige ejendomsvurdering.Det er skatteministeren, der skal lave forslaget til de nye regler.Der er i den forbindelse en lang række forhold, som der skal tages stilling til.Det vil så ske i forbindelse med forberedelsen af lovforslaget.I dag følger ejendomsskatten – altså grundskyld og dækningsafgift – vurderin-gerne og dermed prisudviklingen.Ejendomsværdiskatten er som bekendt fastfrosset.
Side 2 af 2
De nye regler vil blive udformet på en sådan måde, så dette fortsat er tilfældet.Skatteministeren vil udarbejde et konkret forslag til, hvorledes dette kan ske.Det betyder så også, at der reelt ikke er nogen virkning på de offentlige finan-ser. Og holdbarheden vil være upåvirket.Svaret på spørgsmålet er således, at der som udgangspunkt ikke er nogen på-virkning af fremskrivningerne af dansk økonomi.Som bekendt er skattestoppet for ejendomsværdiskatten fuldt finansieret til2020. Det vil også fortsat være tilfældet.I Finansministeriets fremskrivninger (herunder reformpakken 2020) er det be-regningsteknisk forudsat, at skattestoppets nominalprincip ikke videreføres ef-ter 2020.Det afspejler at der ikke er taget stilling til den konkrete udmøntning af denøkonomiske politik efter 2020.Hvis nominalprincippet i skattestoppet indregnes efter 2020 belastes den fi-nanspolitiske holdbarhed med ca. � pct. af BNP, dvs. hvis det antages at af-gifter i kronebeløb mv. fastholdes nominelt i al fremtid.Men helt ærligt – min horisont i 2020-planen er 2020, og jeg vil slet ikke for-holde mig til detaljer i den økonomiske politik i de årtier, der kommer efter.Det tager vi efterhånden, som vi kommer tættere på, og vi klarere kan se demuligheder, vi har.
Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen