Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 (1. samling)
UVT Alm.del
Offentligt
946770_0001.png
946770_0002.png
Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling
Udvalget for Videnskab og TeknologiFolketingetChristiansborg1240 København K
Svar på spørgsmål 95 (alm. del) og bilag 73:I brev af 3. januar 2011 har udvalget bedt mig besvare følgende spørgsmål:Spørgsmål 95:” Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 29/12-10 fra Benjamin Gade,vedr. problemer i forbindelse med NemID i Øresundsregionen, jf. UVT alm. del- bilag 73.”Svar:Jeg har forelagt spørgsmålet for IT- og Telestyrelsen, der har oplyst følgende,hvortil jeg henviser:”Borgeren tilkendegiver utilfredshed med, at det ikke har været muligt at anven-de et udenlandsk mobiltelefonnummer til at modtage oplysning om ny engangs-kode. Det antages i det følgende, at borgeren mener den midlertidige adgangsko-de, som blandt andet anvendes ved ibrugtagning af NemID.Borgeren skriver ikke, hvad situationen har været udover, at han har været i kon-takt med sin bank om spørgsmålet. Der kan være tale om, at borgeren har glemtsin adgangskode eller har indtastet forkert adgangskode for mange gange.Borgeren synes at antage, at muligheden for at få udsendt en midlertidig ad-gangskode til en mobiltelefon er en almindelig procedure i relation til NemID.Det er ikke tilfældet. Udsendelse af midlertidig adgangskode via mobiltelefon (ipraksis via SMS) kræver stærk validering af identiteten på brugeren.Det er den enkelte bank, der afgør hvilken grad af service, banken giver sinekunder og i hvilke situationer, banken kan stå inde for den stærke autentifikation.Der benyttes en særlig procedure i forbindelse med udsendelse af en midlertidigadgangskode. Proceduren kan anvendes af banker under forudsætning af, atbankpersonalet har mulighed for personligt at verificere den pågældende kundesidentitet ved stemmegenkendelse eller besvarelse af en række kontrolspørgsmål.
24. januar 2011
Ministeriet for VidenskabTeknologi og UdviklingBredgade 431260 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Sagsnr.Dok nr.Side
11-10045216699821/1
Af sikkerhedsgrunde kan DanID ikke indføre en mulighed for generel anvendelseaf mobiltelefon til oplysning om en midlertidig adgangskode ved telefonisk hen-vendelse, da DanID’s support ikke har mulighed for at foretage denne stærke va-lidering af brugeren pr. telefon.DanID har oplyst, at NemID-løsningen i dag kan sende SMS’er til danske, grøn-landske og færøske mobilnumre. Men af de ovennævnte sikkerhedsgrunde kan detikke ske via selvbetjening på nemid.nu eller ved henvendelse til DanID’s NemIDtelefonsupport. DanID har endvidere oplyst, at der arbejdes på at etablere tek-nisk mulighed for at sende SMS’er til udenlandske mobilnumre med de nordiskelande som de højest prioriterede. Der kan dog være tekniske eller omkostnings-mæssige udfordringer herved, som endnu ikke er afdækkede.Den nuværende tekstforklaring om mobiltelefonnumre på hjemmesiden nemid.nuindeholder ikke beskrivelse af begrænsningen for anvendelse af mobiltelefonnum-re til udsendelse af midlertidige adgangskoder. Det overvejes, hvordan tekstenkan tilpasses for at undgå mulighed for misforståelser.
Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Med venlig hilsenCharlotte Sahl-Madsen
Side
2/2