Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 (1. samling)
UVT Alm.del
Offentligt
937787_0001.png
937787_0002.png
Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling
Udvalget for Videnskab og TeknologiFolketingetChristiansborg1240 København K
Svar på spørgsmål 52 (alm. del):I brev af 1. december 2010 har udvalget efter ønske fra Marianne Jelved (RV)stillet mig følgende spørgsmål:
20. december 2010
Ministeriet for VidenskabTeknologi og UdviklingBredgade 431260 København K
Spørgsmål 52:Finder videnskabsministeren, at EU’s ministerråd for Det Indre Marked, Industriog Forskning’s konklusioner på rådsmødet 22.-23./-07 om ”Scientificinformation in the digital age: access, dissimination and preservation”, i sineanbefalinger til medlemsstaterne og Kommissionen om første skridt i retning afstyrkelse af tilgængelighed og udbredelse af forskningsinformation:-lægger op til et totalskifte fra udbredelsen af forskningsinformation viaperiodica/serier (i digitaliseret og/eller trykt form) til udbredelse alenevia centrale digitale (statslige biblioteks-) databaser,eller finder videnskabsministeren, at det er meget væsentligt, at man iudviklingen af et fremtidigt nationalt bidrag tilforskningsinformationssystemer må medtænke de (nationalt) udgivnedigitaliserede og/eller trykte periodica og serier, hvor der typisk, som vedde internationale tidsskrifter, er foretaget en meget vigtig emnemæssig ogkvalitativ vurdering af bidragene inden optagelsen af bidraget i detenkelte fagvidenskabelige tidsskrift/serie eller forskningsformidlendetidsskrift/serie,og finder videnskabsministeren ikke, at der fortsat er et meget væsentligtbehov for at sikre, at der fortsat er også økonomisk mulighed i Danmarkfor at udgive sådanne forskningspublikationer af international ellerdansk/nordisk rækkevidde byggende på en decentral emnemæssig ogkvalitativ vurdering af hver af de medtagne artikler i tidsskrifterog endelig, finder videnskabsministeren, at man i udviklingen af enudvidet åben adgang til forskningsanalyser og –resultater skal væreoverordentlig omhyggelig med ikke at fjerne en omfattendenetværksbyggende skov af eksisterende dansk-redigerede/-produceredeog kvalitetssikrede forsknings(formidlings)publikationer i et forsøg på at
TelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.
3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Sags nr.Dok nr.Side
10-09892616413731/1
-
-
-
etablere nye statslige, centraliserede forskningsartikeldatabaser med frioptagelse af artikler og umiddelbar fri adgang til artikler?
SvarDe teknologiske fremskridt, herunder udbredelsen af internettet, har skabt nye ogmere effektive muligheder for udbredelsen af forskningsresultater. Ministerrådetskonklusioner vedrørende ”Scientific information in the digital age: access,dissimination and preservation” markerer en nødvendighed for at følge medudviklingen. Herigennem vil man sikre den bedst mulige udnyttelse afforskningsresultater til gavn for forskningsmiljøer, virksomheders potentiale forvækst og innovation, kvaliteten af undervisningen samt udbredelsen af den nyesteviden i samfundet generelt.Jeg ser ikke Ministerrådets konklusioner som foranledning til, at fundamentet forden nuværende forskningsformidling forsvinder. Jeg ser derimod indførelsen afOpen Access i Danmark som en udbygning af eksisterende netværk og funktio-ner. Tidsskrifternes kvalitetssikring af de videnskabelige artikler vil stadig værehjørnestenen i den fremtidige forskningsformidling. I denne sammenhæng vil dervære gode muligheder for danske videnskabelige forlag for at udnytte positiveksponering og fremme af økonomiske muligheder i effektiviseringen af formid-lingsmodellen.Herudover afventer jeg Open Access-Udvalgets endelige anbefalinger og henvi-ser i øvrigt til mit svar på spørgsmål 19, alm. del. – bilag 17.
Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Side
2/2
Med venlig hilsen
Charlotte Sahl-Madsen