Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 (1. samling)
UVT Alm.del
Offentligt
937791_0001.png
937791_0002.png
Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling
Udvalget for Videnskab og TeknologiFolketingetChristiansborg1240 København K
Svar på spørgsmål 51 (alm. del):I brev af 1. december 2010 har udvalget efter ønske fra Marianne Jelved (RV)stillet mig følgende spørgsmål:
20. december 2010
Ministeriet for VidenskabTeknologi og UdviklingBredgade 431260 København K
Spørgsmål 51:I forlængelse af svar på UVT alm. del. – spm. 19, ønsker udvalget, at ministerentilkendegiver, at også Danske Videnskabsredaktører, DVR, der står foropsøgning, fremme, distribution og kvalitetssikring af en betydelig videns-tidskriftsproduktion bliver inviteret til at drøfte og deltage i udvalgsarbejdet omudviklingen af Open Access, herunder også afdækning af f.eks. muligheder forforsinket åbenhed på visse videnskabsområder eller for visse typer afpublikationer med henblik på at sikre, at der stadig er økonomiske mulighederfor, at danske videnskabsperiodica og serier i digitaliseret og/eller trykt formfortsat kan eksistere og give deres væsentlige bidrag til åben tilgængelighed og tiludbredelse af ny kvalitetsforskning.
TelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.
3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Sags nr.Dok nr.Side
10-09892616413671/1
Svar:Open Access-Udvalget udfører et omfattende arbejde i planlægningen og imple-menteringen af Ministerrådets konklusioner om formidling af videnskabelige re-sultater via digitale kilder. Den første fase af udvalgets arbejde er indtil videre of-fentliggjort i rapporten ”Anbefalinger til implementering af Open Access i Dan-mark”, som har været sendt i høring i sommeren 2010. Høringen viste en bredopbakning til princippet om fri adgang til offentligt finansieret danske forsk-ningsresultater, men også en række bekymringer og forslag. På baggrund af hø-ringssvarene er udvalget ved at færdiggøre deres endelige anbefalinger, som for-ventes offentliggjort i januar 2011.Der er for mig ingen tvivl om, at Danske Videnskabredaktører, DVR, varetageren vigtig rolle i det nuværende publiceringssystem, og DVR deltager i dag aktivti drøftelserne om Open Access i Danmark. Der vil fortsat være rig mulighed forDVR til at deltage i det videre arbejde med udviklingen af Open Access iDanmark via konstruktiv dialog med såvel Open Access-Udvalget som andreaktører på området. Herunder vil DVR kunne drøfte mulighederne for at sikre, atder fortsat vil være økonomiske muligheder for, at danske videnskabsforlag kan
eksistere og give deres væsentlige bidrag til åben tilgængelighed og udbredelse afforskningsresultater. DVR er velkommen til at deltage i kommende konferencerog workshops om Open Access.Herudover afventer jeg Open Access-Udvalgets endelige anbefalinger og henvi-ser i øvrigt til mit svar på spørgsmål 19, alm. del. – bilag 17.
Med venlig hilsen
Charlotte Sahl-Madsen
Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Side
2/2