Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 (1. samling)
UVT Alm.del
Offentligt
924964_0001.png
924964_0002.png
924964_0003.png
Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling
Udvalget for Videnskab og TeknologiFolketingetChristiansborg1240 København K
Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 32 og 33 (Alm. del) stillet af Udvalgetfor Videnskab og Teknologi den 2. november 2010. Spørgsmålene er stillet efterønske fra Yildiz Akdogan (S).
30. november 2010
Ministeriet for VidenskabTeknologi og UdviklingBredgade 431260 København K
Med venlig hilsen
TelefonTelefaxE-post
3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Charlotte Sahl-Madsen
NetstedCVR-nr.
Sagsnr.Dok nr.Side
10-09731716049251/1

Spørgsmål nr. 32 og 33 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 2.

november 2010 til Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (Alm.

del).

Spørgsmål 32

Ministeren bedes oplyse, om der er igangsat eller planlægges igangsat initiativermed henblik på at udbrede det såkaldte UngdomsID eller Ungdomsbevis, somkan understøtte børns sikkerhed på nettet?

Svar

Jeg forstår, at der både spørges til ministeriets hidtidige og fremtidige initiativermed ungdomsbeviser på nettet. For indledningsvist at præcisere skal jeg bemær-ke, at der ikke findesétenkeltstående ungdomsbevis, men at begrebet i spørgs-målet formentligt henviser til de mange forskellige tekniske tiltag, der kan an-vendes til at bekræfte (autentificere) børn og unges alder og eventuelt køn.I mit svar på UVT-spørgsmål 101 af 27. april 2010 redegjorde jeg for Viden-skabsministeriets arbejde med at sikre børn og unge på nettet, herunder analyseraf behovet for ungdomsbeviser. På det åbne samråd om emnet den 1. juni 2010redegjorde jeg i forlængelse heraf for mit syn på ungdomsbeviser, herunder stats-lig støtte til udbredelsen af ungdomsbeviser.Som det også fremgår af mine tidligere svar angående ungdomsbeviser, er jegmeget optaget af børn og unges sikkerhed på nettet. Det er vigtigt, at børn og un-ge er trygge og kan navigere sikkert rundt på nettet, herunder ikke mindst på on-line sociale netværkstjenester. Udover de sociale aspekter i spørgsmålet handlerdet også om at sikre de væsentlige kompetencer hos børn og unge, der skal væremed til at fastholde Danmarks førende position, når det gælder brug af digitaleløsninger.At sikre børn og unge på nettet er en kompleks opgave, der desværre ikke har no-gen enkeltstående og simpel løsning. Videnskabsministeriet har behandlet pro-blemstillingen grundigt, og iværksatte allerede i 2008 et større analysearbejde forat afdække problemets omfang og mulige tiltag på området. Såvel IT- og Telesty-relsen som It-sikkerhedskomiteen har arbejdet med løsningsmulighederne, ogkonklusionen i deres analyser er, at oplysning er - og fortsat bør være - det pri-mære indsatsområde. Tekniske tiltag som ungdomsbeviser kan ikke stå alene sommiddel til at beskytte børn og unge, men kan fungere som supplement til en gene-rel oplysningsindsats.Jeg har i den forbindelse skrevet til undervisningsministeren den 9. juli 2010, omhvordan vi bedst kan hjælpe skolerne til at understøtte børns sikre adfærd på net-tet, herunder om ungdomsbeviser. Emnet har efterfølgende været behandlet på etmøde i det tværministerielle udvalg til bekæmpelse af it-relaterede seksuellekrænkelser af børn.Ministeriet for VidenskabTeknologi og UdviklingBredgade 431260 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Sagsnr.Dok nr.Side
10-09731716049251/1
Der findes i øjeblikket flere udbudte typer ungdomsbeviser på markedet. Det er etfrit marked, hvor forældre og institutioner kan vurdere, om det er relevant fordem at kombinere oplysning med tekniske tiltag. Der er intet i vejen for, at manfor eksempel på skolerne tager en snak om brug af ungdomsbeviser, for derved atøge bevidstheden om fordele og ulemper ved denne mulighed. Jeg ser dog ingengrund til, at Videnskabsministeriet selv udvikler eller udbyder et produkt på etområde, hvor markedet allerede leverer løsninger. Jeg har heller ikke tænkt migoffentligt at støtte udbredelsen af nogle ungdomsbeviser på markedet frem forandre.Det er også min egen overbevisning, at tekniske tiltag, som for eksempel ung-domsbeviser, ikke garanterer børn og unges sikkerhed på nettet. For eksempelkan børn og unge selv vælge at benytte chatrum og sociale netværkstjenester, derikke har implementeret noget ungdomsbevis. Derudover kan chikane og krænkel-ser også finde sted fra personer fra samme aldersgruppe. Endelig er der også risi-ko for, at ungdomsbeviser kan skabe falsk tryghed, hvis de misbruges af andre,der får tiltvunget sig adgang til en profil eller et bevis, der ikke tilhører dem.Som jeg ser det, handler beskyttelsen af børn og unge på nettet i bund og grundom at gøre dem til kompetente og kritiske brugere. Den bedste sikkerhed, vi kangive vores børn og unge, er at klæde dem godt på i forhold til at navigere i dendigitale verden.Det bærende element for min indsats på området har derfor været at styrke denkritiske sans via oplysning. Videnskabsministeriet har udarbejdet og støtter alle-rede nu flere initiativer, der søger at styrke børn og unges kompetencer til at na-vigere trygt på nettet. Som eksempler herpå kan nævnes Netsikker Nu!-kampagnen, vejledning på IT- og Telestyrelsens borgerrettede hjemmeside ogEMU-portalen, hvor lærere kan finde undervisningsforløb om sikker adfærd pånettet. På Datatilsynets hjemmeside findes desuden nyttig vejledning til børn ogunge på nettet.Området er som sagt komplekst, men efter min mening går sikkerhed og tryghedpå nettet – for såvel børn som voksne – først og fremmest gennem oplysning ogsund fornuft. Jeg vil derfor også fremadrettet fortsætte oplysningsindsatsen, omhvordan man færdes sikkert på nettet.
Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Side
2/2

Spørgsmål 33

Vil ministeren arbejde for at udbrede det såkaldte UngdomsID eller Ungdomsbe-vis, som kan understøtte børns sikkerhed på nettet?

Svar

For besvarelse af dette spørgsmål henvises til svaret på UVT-spørgsmål 32.