Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 (1. samling)
UVT Alm.del
Offentligt
1013361_0001.png
1013361_0002.png
Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling
Udvalget for Videnskab og TeknologiFolketingetChristiansborg1240 København K
Svar på spørgsmål 218 (Alm. del)I brev af den 24. maj 2011 har udvalget efter ønske fra Marianne Jelved (RV)stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål 218”Der er indgået politisk forlig mellem (Venstre og Det Konservative Folkeparti),Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre (juni 2009) ombenyttelse af den bibliometriske forskningsindikator i en ny model til fordeling afnogle basismidler til universiteterne. Forskningsindikatoren har til formål atfremme publicering i de mest anerkendte udgivelseskanaler og styrke kvalitetenaf dansk forskning. Ministeren bedes forklare, hvorledes den af Open Access ud-valget anbefalede strategi undgår at stride imod eller fundamentalt ændre formå-let med den bibliometriske forskningsindikator, ikke mindst taget i betragtning, atflertallet at de videnskabelige artikler, danske forskere udgiver, og som opnår po-int i indikatoren, ifølge den endelige Open Access rapport (side 5) ikke havdekunnet udgives i de pågældende tidsskrifter, hvis det anbefalede krav og GrønOpen Access havde været gældende.”SvarJeg vil endnu engang slå fast, at jeg ikke har lagt mig fast på en fremmedadrettetstrategi for Open Acces. Det er således endnu ikke er afklaret, hvilken betydningOpen Access vil få i forhold til den bibliometriske forskningsindikator. Som ud-gangspunkt ser jeg dog ingen modstrid mellem den bibliometriske forskningsindi-kator – som er baseret på forskningskvalitet – og Open Access – som omhandler fritilgængelighed.Det er korrekt, at det fremgår af Open Access Udvalgets endelige rapport (side 5),at 42 % af de videnskabelige artikler, som har opnået point i indikatoren i 2010,kan gøres frit tilgængelige via grøn Open Access. Det betyder dog ikke, at de reste-rende 58 % ikke kan gøres tilgængelige via grøn Open Access, idet en del tidsskrif-ter ikke har oplyst, om de har en praksis for Open Access.Selve omdrejningspunktet i forskningsindikatoren er autoritative lister over hvilketidsskrifter og forlag, som skal være pointgivende for forskere ansat ved danskeuniversiteter at publicere i.
22. juni 2011
Ministeriet for VidenskabTeknologi og UdviklingBredgade 431260 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Dok nr.Side
19104931/1
De tidsskrifter og forlag, som indgår på autoritetslisterne, er udvalgt af 67 faggrup-per, som består af mere end 350 forskere inden for forskellige fagområder. Det ersåledes forskerne selv, der vælger hvilke tidsskrifter, som skal være pointgivendeinden for netop deres fagområde. Det står derfor også forskerne frit for at vælgeOpen Access-tidsskrifter til listerne over pointgivende publiceringskanaler, når au-toritetslisterne revideres en gang årligt.
Med venlig hilsen
Charlotte Sahl-Madsen
Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Side
2/2