Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 (1. samling)
UVT Alm.del
Offentligt
960587_0001.png
960587_0002.png
Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling
Udvalget for Videnskab og TeknologiFolketingetChristiansborg1240 København K
Svar på spørgsmål 111 (alm. del):I brev af 27. januar 2011 har udvalget efter ønske fra Per Husted (S) stillet migfølgende spørgsmål:Spørgsmål 111:”Ministeren bedes forholde sig til artiklen i ’Elektronik Branchen’ fra 25. januar2011 (http://elektronikbranchen.dk/nyheder/eu-lande-saetter-rekord-i-stoette-til-bredbaandsudrulning).Er ministeren enig i EU-konkurrencekommissær JoaquinAlmunias udtalelse: ”Intelligente investeringer i bredbåndsinfrastruktur med højog meget høj hastighed er afgørende for at skabe job, øge de økonomiske præsta-tioner og åbne for konkurrencepotentialet i EU på langt sigt”. Og hvis ministerener enig i Almunias udtalelse, hvordan hænger det så sammen med regeringensmanglende vilje til at investere i bredbånd i udkantsområderne?”Svar:Det fulde citat fra Kommissæren for konkurrence og vicepræsident for Kommis-sionen Joaquin Almunia lyder:”Smartinvestments into high and very high speedbroadband infrastructures are crucial to create jobs, increase economic per-formance and to unlock the competitive potential of the EU in the long term. TheCommission is committed to help EU countries to accelerate private and publicinvestments in the sector.”Jeg er fuldt ud enig med Joaquin Almunia i, at intelligente investeringer i højha-stighedsbredbåndsinfrastruktur er et af fundamenterne for økonomisk vækst. Deter også baggrunden for regeringens ambitiøse 2020 bredbåndsmålsætning om 100Mbit/s til alle danskere – også i yderområder.De europæiske lande har meget forskellige geografiske og demografiske forud-sætninger for udrulningen af højhastighedsbredbånd. Det er op til det enkelteland at vurdere, om markedet og private investeringer kan løse opgaven. Det ermin overbevisning, at det er muligt at nå hele landet med tidssvarende bred-båndsdækning ved at skabe gode rammer for den markedsbaserede og efterspørg-selsdrevne bredbåndsudvikling.
23. februar 2011
Ministeriet for VidenskabTeknologi og UdviklingBredgade 431260 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Sagsnr.Dok nr.Side
11-10226217016031/1
For at skabe gode rammer har jeg bl.a. lanceret arbejdsprogrammet ”Digitale vejetil vækst” med en lang række konkrete initiativer, der vil sikre både udbud og ef-terspørgsel af højhastighedsbredbånd.Yderområderne kan blandt andet nås med trådløse teknologier. Derfor undersøgerregeringen muligheden for at stille dækningskrav ved kommende frekvensauktio-ner.Selvom jeg ikke kan støtte ideen om direkte, statslige investeringer i bredbånd, erdet både naturligt og hensigtsmæssigt, at de privatpersoner, virksomheder, sam-menslutninger samt lokale og regionale myndigheder, der har mulighed for at an-søge om EU-støttemidler på dette område, undersøger dette nøje.EU-støtte kan i flere tilfælde formentlig udgøre et godt økonomisk fundamentunder den efterspørgsel, lokalt eller regionalt, som kan gøre det tilstrækkeligtøkonomisk attraktivt for teleudbyderne at investere i bredbåndsudrulning i de på-gældende områder.Hertil kommer, at regeringen arbejder på at få involveret lokale kræfter – for ek-sempel lokale myndigheder, foreninger, virksomheder og ildsjæle – i at skabe enefterspørgsel, som kan fremskynde udrulningen af højhastighedsbredbånd. Detkan eksempelvis være ved at lokale aktører koordinerer efterspørgslen efter bred-bånd, eller ved at Videnskabsministeriet understøtter lokale undervisningsaktivi-teter, der løfter borgernes it-færdigheder og dermed deres incitament til at efter-spørge tjenester og løsninger, som kræver højhastighedsbredbånd.Endelig skal det bemærkes, at Danmark har en af verdens højeste udbredelser afbredbånd. Det bekræfter de seneste tal fra OECD, hvor Danmark igen ligger itoppen. Desuden viser IT- og Telestyrelsens seneste bredbåndskortlægning, at 92procent af alle husstande og virksomheder medio 2010 kunne få en bredbånds-forbindelse på mindst 10 Mbit/s, ligesom 2020-målsætningen om 100 Mbit/s tilalle var opfyldt for omkring 25 procent af alle husstande og virksomheder.Disse eksempler viser, at den markedsbaserede udrulning af bredbånd i Danmarker en succes.
Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Side
2/2
Med venlig hilsen
Charlotte Sahl-Madsen