Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 (1. samling)
UVT Alm.del
Offentligt
1000058_0001.png
1000058_0002.png
1000058_0003.png
FolketingetUdvalget for Videnskab og TeknologiChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
23. maj 2011Statsretskontoret2011-792-1585THK40585+ bilag
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 109 (Alm. del), somFolketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi har stillet til justitsmi-nisteren den 27. januar 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra BennyEngelbrecht (S).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 109 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes på baggrund af artiklen "Tyskland får Fa-cebook til at rette ind" fra jp.dk den 26. januar 2011 orientereudvalget om, hvilke metoder den tyske regering har anvendtfor at få den amerikanske virksomhed Facebook i tale, samtom disse metoder vil være af en karakter, som også Danmarkvil kunne anvende, hvis der i fremtiden skulle opstå problem-stillinger hvor sociale netværkstjenester hjemmehørende i ud-landet krænker danske borgeres rettigheder.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetudtalelser fra den danske ambassade i Tyskland og Datatilsynet.Den danske ambassade i Tyskland har bl.a. oplyst følgende:”Databeskyttelse i privatsfæren er i Tyskland […] et anlig-gende, som hører under delstatskompetence. DatenschutzHamborg ved prof. dr. Johannes Caspar er en central instansfor håndteringen af spørgsmål vedrørende databeskyttelse.I efteråret 2010 indledte Datenschutz Hamburg på vegne afog med mandat fra delstaterne forhandlinger med Facebookom friend-finder-funktionen. Forinden var Facebook blevetpræsenteret for truslen om et bødeforelæg for overtrædelse afden tyske Databeskyttelseslov.Som foreløbigt resultat af forhandlingerne har Facebook af-givet en række tilsagn, der fjerner de hidtidige automatiskeanvendelser i friend-finder-funktionen. Det indebærer somnoget nyt bl.a., at ikke-medlemmer skal have mulighed for atbremse de oplysninger, der sendes til dem samt, at de skal in-formeres om, hvor Facebook har deres e-mailadresser fra.Endvidere bliver Facebook-brugere fremover adspurgt tidli-gere om up-loading af deres e-mail-kontakter til Facebook ogkan således i højere grad end før forvalte deres egne kontak-ter. Ambassadens oversættelse af aftalen i punktform er ved-hæftet denne indberetning.Datenschutz Hamburg oplyser videre, at de af Facebook an-noncerede ændringer er gået i luften, og at de gælder for heleEuropa og Canada (defineret ud fra brugerens stedsangivelseog geo-log-in data).”Den danske ambassade i Tysklands oversættelse i punktform af tilsagnetfra Facebook om ændringer i ”find venner”-funktionen vedlægges.2
Datatilsynet har på baggrund af udtalelsen fra den danske ambassade iTyskland oplyst følgende:”Facebook er Datatilsynet bekendt nu etableret i Irland ogunderlagt den irske databeskyttelseslovgivning, der ligesomden danske bygger på EU’s databeskyttelsesdirektiv.Datatilsynet behandler imidlertid fortsat henvendelser fradanske borgere om problemstillinger vedrørende Facebook.Som oftest kan disse hjælpes videre med rådgivning om,hvordan de kan rette henvendelse til Facebook om deres pro-blem.Datatilsynet har også fortsat mulighed for at kontakte Face-book direkte.Hvis der er tale om en mere principiel problemstilling vedrø-rende Facebook, vil Datatilsynet formentlig finde det merehensigtsmæssigt at kontakte det irske datatilsyn, som tilsynethar et udmærket samarbejde med, eller tage spørgsmålet op iden såkaldte Artikel 29-gruppe.”
3