Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
933352_0001.png
933352_0002.png
Dato:J.nr.:
13. december 201010/32531
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr. 94,

alm.del bilag 3. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen Jespersen (formand).

Spørgsmål nr. 94:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 5. oktober 2010 fra foreningen”Verdens Kvinder i Danmark”. Særligt bedes ministeren kommentere foreningenssynspunkt om, at der i Danmark mangler et tilbud til højtuddannede udlændinge ommålrettede sprogkurser som indbefatter undervisning i udtale af det danske sprog,samtaletræning m.m.

Svar:

Det kan oplyses, at alle voksne udlændinge, som har fast lovligt ophold i Danmark, har ret tilop til tre års gratis danskundervisning på en af de tre danskuddannelser. Sammenlignet medandre lande er der tale om et omfattende danskundervisningstilbud, ligesom undervisningenog de afsluttende prøver er på et højt fagligt og sprogligt niveau. De enkelte danskuddannel-ser er opdelt i moduler, og på hvert modul lægges der stor vægt på udtaletræning. I den un-dervisning, der fører op til både Prøve i Dansk 3 og Studieprøven, der begge henvender sigtil højtuddannede udlændinge, lægges der vægt på, at kursisterne bliver så gode til dansksom muligt. Undervisningen har blandt andet fokus på, at kursisterne får så god en udtale pådansk som overhovedet muligt, så de kan fungere optimalt som andetsprogstalende på ar-bejdet, i en uddannelse, i hverdagslivet og som medborger.De eksisterende danskuddannelser, og herunder især Danskuddannelse 3 og Studieprøven,er således på et meget højt fagligt og sprogligt niveau, ligesom danskuddannelsessystemetrummer relevante tilbud til de højtuddannede, som henvendelsen fra ’Verdens Kvinder iDanmark’ vedrører.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
I relation til henvendelsens påpegning af, at Studieprøven, som ligger i forlængelse af Prøvei Dansk 3, er uegnet for nogle udlændinge, fordi den ikke kun er en sprogprøve, men mest afalt en studieforberedende prøve med en stærk akademisk karakter, kan det oplyses, at mo-dul 6 på Danskuddannelse 3, som leder frem til Studieprøven, består af danskundervisningmed stor vægt på den generelle sprogfærdighed, herunder dansk udtale. Er man højtuddan-net, og har man bestået Studieprøven, har man et sprogligt niveau, som gør, at man i tale ogskrift vil kunne deltage på lige fod med danskere i stort set al tænkelig kommunikation, somikke knytter sig til et specifikt fagområde.Dette underbygges af en evaluering af Studieprøven fra januar 2008, hvori det konkluderes,at Studieprøven sikrer generelle komplekse sprogkompetencer på højt niveau (C1) inden forlæsning, lytning, skriftlig og mundtlig produktion. Men Studieprøven sikrer ikke nødvendigvissproglige færdigheder inden for prøvedeltagernes egne studie- og arbejdsområder.
Med venlig hilsen
Birthe Rønn Hornbech
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk