Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
931785_0001.png
931785_0002.png
Dato:J.nr.:
9. december 201010/30129
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr. 91,

alm.del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lennart Damsbo Andersen (S).

Spørgsmål nr. 91:

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 21. november 2010 fra Erik Kjelgaard, jf. UUIalm. Del – bilag 47. Herunder bedes ministeren redegøre for, hvilke kriterier der gælder for atfå indrejsevisum for ghanesiske statsborgere, og om der er særlige krav til kunstnere i al-mindelighed og folk fra Ghana i særdeleshed?

Svar:

Udlændingeservice har på baggrund af spørgsmålet oplyst, at alle sager, hvor der søges omvisum med henblik på kortvarige ophold i Danmark, indledningsvis bliver vurderet på denambassade, hvor ansøgningen indgives. Generelt afgøres langt hovedparten af alle ansøg-ninger på ambassaden med en tilladelse. Kun ca. én ud af ti ansøgninger forelægges for Ud-lændingeservice med henblik på nærmere vurdering og afgørelse.De sager, der forelægges for Udlændingeservice, afgøres i overensstemmelse med det tilenhver tid gældende visumpraksisnotat. I visumpraksisnotatet af 5. april 2010 er alle visum-pligtige lande inddelt i fire grupper. Denne inddeling sker bl.a. på baggrund af, om ansøgerefra et konkret land erfaringsmæssigt søger længerevarende ophold i Danmark eller i andreSchengenlande.Ghana er placeret i immigrationslandegruppen med referencebegrænsning. Det kræves så-ledes, at ansøgeren har en særlig tilknytning til den person, den pågældende ønsker at be-søge i Danmark. Der gives således som udgangspunkt visum med henblik på besøg hos fxægtefæller, faste samlevere, kærester og forlovede, børn uanset alder og disses eventueltmedfølgende ægtefæller. Udlændingeservice vurderer individuelt og konkret ansøgerensbaggrund og risikoen for, at der søges længerevarende ophold i Danmark eller et andetSchengenland.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Ansøgninger fra kunstnere, der ønsker at besøge Danmark i forbindelse med udøvelsen afderes kunstart, vurderes som udgangspunkt efter praksis for kulturophold. For kulturelle op-hold gælder, at arrangementet skal være arrangeret af en dansk myndighed, uddannelsesin-stitution, forskningsinstitution eller organisation. Ansøgeren skal dokumentere at have detfornødne kendskab til emnet, f.eks. relevant faglig baggrund eller tidligere deltagelse i lig-nende arrangementer. Udlændingeservice vurderer konkret risikoen for, at der søges fastophold imod hensigten med et kortvarigt visum.Såfremt opholdet har et forretningsmæssigt indhold, vurderes sagen efter praksis for forret-ningsophold. Herefter skal ansøgeren være erhvervsdrivende i hjemlandet, og opholdet iDanmark skal have relation til dette erhverv, ligesom ansøgeren skal komme hertil som led isit erhverv for at handle, indgå aftale m.v. hos en forretningsforbindelse. Disse forhold skaldokumenteres, og det angivne formål skal bekræftes af forretningsforbindelsen. Desudenskal der før ansøgerens indrejse være etableret en konkret aftale mellem parterne omkøb/salg, fremtidigt samarbejde el. lign. Også i disse sager foretages en konkret vurderingaf, om der er risiko for, at ansøgeren imod hensigten med det meddelte visum vil søge læn-gerevarende ophold i Danmark.For såvel forretningsophold som for kulturelle ophold gælder det, at ansøgerens nationalitetsom udgangspunkt ikke har betydning for vurderingen af, om der kan gives visum.Udlændingeservice har desuden oplyst mig om, at afgørelserne i de konkrete visumsager ertruffet i overensstemmelse med gældende visumpraksis.Jeg kan i den forbindelse henvise til, at Udlændingeservices afgørelser om afslag på Schen-genvisum kan påklages til Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration.
Med venlig hilsen
Birthe Rønn Hornbech
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk