Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
1025744_0001.png
1025744_0002.png
Dato:J.nr.:
23. august 201111/70431
Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr.

458, UUI alm. del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen Jespersen.

Spørgsmål 458

”Vil ministeren redegøre for de initiativer, regeringen - på baggrund af regeringenshandlingsplan om forebyggelse af ekstremistiske holdninger og radikalisering blandt unge frajanuar 2009 - har taget til at kortlægge, imødegå og forebygge højreekstremisme ogvenstreekstremisme i Danmark, samt for hvordan regeringen definerer henholdsvishøjreekstremisme og venstreekstremisme.”

Svar

Integrationsministeriet har løbende haft særligt fokus på den tidlige forebyggende indsatsmod ekstremisme, herunder religiøs ekstremisme samt højre- og venstreekstremisme.Med afsæt i regeringens handlingsplanEn fælles og tryg fremtidhar regeringen siden 2009blandt andet gennemført nedenstående initiativer, som tager udgangspunkt i etableredelokale indsatser. PET og Integrationsministeriet har i den sammenhæng haft en særligindsats med henblik på at styrke SSP samarbejdet (Skole-, social- og politisamarbejdet) irelation til at håndtere radikalisering og ekstremisme på samme vis som anden bekymrendeadfærd.Systematisk opkvalificering af frontpersonale vedr. ekstremisme – herunder ogsåhøjreekstremismeIntegrationsministeriet og Politiets Efterretningstjeneste rådgiver politikredse og kommuner ietablering og løbende opkvalificering af tværfaglige enheder, der besidder en særlig videnom identificering og forebyggelse af ekstremisme og radikalisering. I den forbindelse harIntegrationsministeriet og Politiets Efterretningstjeneste bl.a. afholdt skræddersyede kurserfor professionelle indenfor SSP-samarbejdet i politikredse og kommuner. Kurset har tilhensigt at styrke det lokale kriminalpræventive samarbejde i evnen til at imødegå ogforebygge radikalisering og ekstremisme herunder højre- og venstreekstremisme. Kurserne
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
består bl.a. af et to-dages kursus for medarbejdere fra SSP-samarbejdets ledende ogkoordinerende niveauer i landets politikredse og kommuner.Kommunale netværksmøder med fokus på ekstremismeIntegrationsministeriet afholder halvårligt netværksmøder for kommuner, hvor disse kanerfaringsudveksle og opbygge viden om ekstremisme på nationalt og lokalt niveau. Ved detkommende netværksmøde vil temaet være forebyggelse af højreekstremisme.Danmarks arbejde med AfradikaliseringIntegrationsministeriet iværksatte i 2009 projektet ”Afradikalisering – målrettet intervention”,som løber frem til juli 2012. Projektet er støttet af EU. Formålet med projektet er at udvikleværktøjer til at få unge ud af ekstremisme samt forebygge, at sårbare unge involveres iekstremistiske miljøer. Projektet er rettet mod både religiøs ekstremisme samt venstre- oghøjreekstremisme. Projektet udvikles og gennemføres i tæt samarbejde mellem PolitietsEfterretningstjeneste, Københavns og Århus Kommune samt Østjyllands politi.Projekt ”Tilbage på Sporet” og andre forebyggelsesindsatserIntegrationsministeriet har i samarbejde med Kriminalforsorgen netop igangsat projektet”Afradikalisering – Tilbage på sporet”. Projektet er støttet af EU. Formålet med projektet er atudvikle værktøjer til at få terrordømte og andre ekstremister til at forlade og/eller tage afstandfra ekstremistiske miljøer i udslusningsfasen fra fængsler. Projektet vil have særligt fokus påmentorforløb samt inddragelse af familier og netværk i udslusningsfasen.

Definition af ekstremisme

Integrationsministeriet har ikke en særskilt definition på højre- eller venstreekstremisme.Integrationsministeriets definition tager udgangspunkt i nedenstående definition, somfremgår af regeringens handlingsplanEn fælles og tryg fremtid.Denne definition dækkerreligiøs såvel som politisk ekstremisme, herunder højre- og venstreekstremisme:”Ekstremisme er præget af totalitære og antidemokratiske ideologier, intolerance overandres synspunkter, fjendebilleder og opdeling i ”dem og os”. Ekstremistiske idéer kankomme til udtryk på forskellig vis og kan i deres yderste konsekvens medføre, at personereller grupper anvender voldelige eller udemokratiske metoder for at opnå et bestemt politiskformål, søger at undergrave den demokratiske samfundsorden eller udøver trusler, vold ellernedværdigende chikane mod grupper af mennesker på grund af for eksempel dereshudfarve, seksualitet eller tro.”Til besvarelsen er indhentet bidrag fra Justitsministeriet.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk