Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
1024250_0001.png
1024250_0002.png
Dato:J.nr.:
16. august 201111/60798
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr.

spørgsmål nr. 451, alm.del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-

Nielsen (EL).

Spørgsmål nr. 451:

Vil ministeren på baggrund af udtalelserne i artiklen fra Avisen.dk den 10. juli 2011 ”Politi stil-ler asylbørn ”forbudte spørgsmål””? tage initiativ til at gennemgå de sager, der omhandleruledsagede børn, der har fået afslag, og som nu er i udsendelsesposition her i Danmark?Formålet med gennemgangen er at finde ud af, om der er givet afslag på baggrund af oplys-ninger, der er frembragt via disse ”forbudte spørgsmål”. Hvis dette er tilfældet, mener mini-steren så, at sagerne bør gå om?

Svar:

Til brug for min besvarelse har jeg indhentet bidrag fra Udlændingeservice, der har oplystfølgende:”Den overordnede opgavefordeling mellem politiet og Udlændingeservice om oplysning afasylsager fremgår af udlændingelovens § 48 e. Det følger således af § 48 e, stk. 2, at politietforetager en undersøgelse med henblik på fastlæggelse af asylansøgerens identitet, natio-nalitet og rejserute og indhentning af andre nødvendige oplysninger. Det følger af sammebestemmelses stk. 3, at Udlændingeservice i øvrigt forestår sagens oplysning, herunder omudfyldelse af asylansøgningsskema og afhøring af asylansøgeren.Denne fordeling af opgaver mellem politiet og Udlændingeservice har været gældende sidenindførelsen af den såkaldte ”civilisering af afhøringsopgaven i asylsager”, der skete ved lovnr. 382 af 14. juni 1995, og som afløste den hidtidige ordning, der indebar, at politiet tog del iden nærmere belysning af asylmotivet. Af bemærkningerne til loven fremgår følgende ompolitiets afhøring om asylmotivet (L 194 af 4. april 1994, s. 35-36 (afsnit Til nr. 16)): ”….I for-bindelse med denne politiafhøring skal der ikke afhøres om asylmotivet. Det er hensigten, atpolitiet i forbindelse med registreringen alene skal notere ansøgerens umiddelbare angivelse
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
af sit asylmotiv. Bestemmelsen i § 48, stk. 4, indebærer, at Direktoratet for Udlændinge [nuUdlændingeservice] i øvrigt skal forestå sagens oplysning.”Udlændingeservice har endvidere oplyst, at Udlændingeservice i tilknytning til medieomtalenhar afholdt et møde med Dansk Flygtningehjælp den 12. juli 2011. På mødet deltog ogsåRigspolitiet. Udlændingeservice har i den forbindelse oplyst følgende:”Der var på mødet enighed om politiets rolle i forbindelse med afhøringen af asylansøgere,herunder at politiet i forbindelse med identitetsafhøringen må spørge om ansøgernes motivfor at søge asyl og notere dette på sagen, men at der ikke i øvrigt af politiet skal spørgesyderligere ind til asylmotivet.”Udlændingeservice oplyser yderligere, at det er aftalt, at Udlændingeservice og DanskFlygtningehjælp fremover vil afholde kvartalsvise dialogmøder på ledelsesniveau, hvorspørgsmål af fælles interesse drøftes, og at Rigspolitiet deltager på møderne efter behov.Udlændingeservice oplyser videre, at Udlændingeservice overfor egne medarbejdere harpræciseret henholdsvis Udlændingeservices og Rigspolitiets roller i asylsagsbehandlingen,samt at Udlændingeservice overfor Rigspolitiet har indskærpet, at politiet alene skal notereasylansøgerens umiddelbare angivelse af sit asylmotiv.Jeg finder på den baggrund ikke anledning til at tage initiativ til en sagsgennemgang som an-ført i spørgsmålet.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk