Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
1024605_0001.png
1024605_0002.png
Dato:J.nr.:
17. august 201111/59797
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr. 448

UUI alm. del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).

Spørgsmål nr. 448:

”Hvilke initiativer agter ministeren at gennemføre i forhold til imamer, der ulovligt vier min-dreårige, med henblik på at forebygge, at det sker, samt sikre udvisning af de pågældendeimamer, når det sker?”

Svar:

Jeg vil starte med at slå fast, at jeg tager stærkt afstand fra den praksis med religiøse vielseraf mindreårige, der har været omtalt i forskellige medier.Regeringen og Dansk Folkeparti har derfor afsat midler til en undersøgelse om parallelleretssamfund i Danmark, herunder religiøse velsignelser af mindreårige, som SFI (StatensInstitut for Velfærdsforskning) aktuelt gennemfører for Integrationsministeriet. Undersøgel-sen vil foreligge i løbet af efteråret, og jeg vil herefter tage stilling til behovet for initiativer,herunder i forhold til de unge og imamerne.Jeg skal herudover understrege, at regeringen allerede har gennemført tiltag, der bl.a. skalsikre, at de udlændinge, der får meddelt opholdstilladelse som religiøse forkyndere efter ud-lændingelovens regler, virker inden for deres trossamfund på saglig vis. De skal således un-derskrive en erklæring om, at udlændingen ikke under opholdet vil foretage sig noget, derudgør en trussel mod den offentlige tryghed, orden, sundhed, sædelighed eller andres ret-tigheder eller pligter. Herudover er en forlængelse af en opholdstilladelse som religiøs for-kynder betinget af, at man senest 6 måneder efter, at man første gang har fået opholdstilla-delsen, består indvandringsprøven.De såkaldte religiøse vielser af mindreårige er helt uden juridisk betydning. De har ikke no-gen borgerlig gyldighed, og de er heller ikke ulovlige.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Da det således ikke er strafbart at foretage en religiøs velsignelse af mindreårige, kan derikke efter udlændingelovens regler ske udvisning af en udlænding, der opholder sig her ilandet, og som religiøst vier mindreårige.Jeg kan dog oplyse, at jeg som en del af indsatsen mod religiøse velsignelser af mindreåri-ge, har anmodet mine embedsmænd om at undersøge, om det er muligt at stille opholdsret-lige betingelser for religiøse forkyndere, f.eks. sådan, at opholdstilladelsen som religiøs for-kynder vil blive inddraget, hvis man foretager religiøse velsignelser af mindreårige.Jeg kan desuden oplyse, at Justitsministeriet har oplyst, at der foreligger misbrug af en viel-sesbemyndigelse, hvis den pågældende præsts handlinger ikke er i overensstemmelse medhvervet som vielsesbemyndiget. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis den pågældende tilside-sætter de regler, der gælder for vielser og for indberetning af en vielse til kommunen. Et så-dant misbrug vil kunne medføre, at præstens vielsesbemyndigelse tilbagekaldes. Familiesty-relsen har i et brev til samtlige anerkendte og godkendte trossamfund indskærpet reglernefor indgåelse af ægteskab, herunder at det er særligt vigtigt, at en person under 18 år ikkebliver bragt i tvivl om, hvorvidt den pågældende er blevet viet med borgerlig gyldighed ellerej. Brevet blev den 11. marts 2011 sendt til Udvalget for Udlændinge og Integrationspolitikved Justitsministeriets besvarelse af spørgsmål nr. 252 (Alm. del) fra udvalget.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk