Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
1024228_0001.png
1024228_0002.png
Dato:J.nr.:
16. august 201111/59855
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr.

447, alm.del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).

Spørgsmål nr. 447:

”I forlængelse af artiklen fra DR’s hjemmeside den 5. juli 2011 ”Mere opbakning til murerme-ster”, hvori det bl.a. beskrives, at myndighederne i en årrække ikke har grebet ind over for enudlænding, der har opholdt sig ulovligt i Danmark, bedes ministeren redegøre for, om der ermulighed for, at offentlige myndigheder i større omfang kan samkøre registeroplysninger, sålignende sager opdages hurtigere, samt redegøre for de hidtidige tiltag på området.Mener ministeren desuden, at der er behov for opfølgende initiativer over for arbejdsgivere,f.eks. bedre rådgivning, så de også får bedre forudsætninger for at opdage illegal arbejds-kraft? Hertil vil spørgeren understrege, at hensigten ikke er at fjerne virksomhedernes ansvarfor at sikre, at arbejdskraften er lovlig.http://www.dr.dk/P4/Nord/Nyheder/Hjoerring/2011/07/05/090053.htm”

Svar:

Jeg kan oplyse, at udlændingemyndighederne siden sommeren 2010 har haft hjemmel til atsamkøre oplysninger fra eksterne registre med oplysninger fra udlændingemyndighedernesegne registre med henblik på kontrol af, om udlændinge løbende overholder betingelsernefor en meddelt opholdstilladelse. Udlændingemyndighederne har derfor udviklet en tekniskløsning, der indtil videre kan samkøre oplysninger fra bl.a. Det Centrale Personregister medoplysninger fra udlændingemyndighedernes registre med henblik på eksempelvis at kontrol-lere, om en udlænding fortsat er registreret som bosiddende i Danmark, selvom vedkom-mende ikke længere har en opholdstilladelse.Udlændingemyndighederne er i færd med at udvikle den tekniske løsning, således at det bli-ver muligt at samkøre oplysninger fra udlændingemyndighedernes registre med SKATs ind-komstregister med henblik på eksempelvis at kontrollere, om en udlænding fortsat har enindtægt i Danmark, selvom vedkommende ikke længere har en opholdstilladelse.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at udlændingemyndighederne teknisk alene kan fore-tage registersamkøring vedrørende personer, som er registreret i udlændingemyndigheder-nes registre, og naturligvis alene i det omfang der er hjemmel i udlændingeloven hertil.Endelig kan jeg oplyse, at udlændingemyndighederne arbejder på at styrke informationsind-satsen særligt over for arbejdsgivere vedrørende udlændinges ret til at arbejde.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk