Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
1014748_0001.png
1014748_0002.png
Dato:J.nr.:
24. juni 201111/53292
Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik, Christiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr.

437. Spørgsmålet er stillet efter anmodning fra et ikke-medlem af udvalget (MFU) Bir-

the Rønn Hornbech (V)

Spørgsmål nr. 437:

Vil ministeren oplyse retsstillingen for Ph.d.-studerende, der først efter udløbetaf opholdstilladelsen har mulighed for at forsvare Ph.d.-afhandlingen?

Svar:

Det følger af bekendtgørelse om ph.d.-uddannelsen ved universiteterne § 20, stk. 2, (be-kendtgørelse nr. 18 af 14. januar 2008 som ændret ved bekendtgørelse nr. 577 af 28. maj2010), at forsvaret af en ph.d.-afhandling skal finde sted senest tre måneder efter afleverin-gen af afhandlingen, medmindre særlige forhold taler derimod.En person, der ønsker at gennemføre en ph.d.-uddannelse, kan være tilknyttet universitetetpå to forskellige ordninger - enten som studerende eller som ansat. For udenlandske stats-borgere fra lande uden for EU har det betydning for opholdsgrundlaget.Ph.d.-studerende, der alene er indskrevet som ph.d.-studerende, opnår opholdstilladelse ef-ter studiereglerne i udlændingelovens § 9 c, jf. studiebekendtgørelsens § 1. Opholdstilladel-se gives – som til øvrige studerende – til hele studieperioden samt til seks måneders job-søgningsophold, som typisk regnes fra tidspunktet for afleveringen af afhandlingen. Disseph.d.-studerende har således mulighed for at opholde sig her i landet og forsvare ph.d.-afhandlingen i seks måneder efter afleveringen af afhandlingen har fundet sted.Ph.d.-ansatte, der er indskrevet som ph.d.-studerende og samtidig er ansatte som ph.d.-stipendiater, opnår opholdstilladelse efter reglerne om beskæftigelse i udlændingelovens § 9a, stk. 2, nr. 6. Opholdstilladelse gives – som til øvrige beskæftigede i et tidsbegrænset an-sættelsesforhold – til hele ansættelsesforholdets varighed. Ansættelsesforholdet ophører ty-pisk ved tidspunktet for aflevering af ph.d.-afhandlingen.Ved praksisnotat af 7. oktober 2010 oversendt til Folketingets Udvalg for Udlændinge- og In-tegrationspolitik samme dag, jf. UUI (alm. del) bilag 4, blev der etableret en ordning, hvoref-
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
ter ph.d.-ansatte efter ansøgning kan opnå opholdstilladelse i op til fire måneder efter afleve-ringen af ph.d.-afhandlingen med henblik på at forsvaret af denne.Både ph.d.-studerende og ph.d.-ansatte har således mulighed for at opholde sig i Danmarkfra afleveringen af afhandlingen frem til forsvaret af denne. Såfremt en udlænding er udrejstaf Danmark og den pågældende efter udløbet af sin opholdstilladelse ønsker at indrejse iDanmark med henblik på forsvaret af ph.d.-afhandlingen, kan den pågældende søge om etvisum med henblik på at indrejse og forsvare ph.d.-afhandlingen efter de gældende reglerherom.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk