Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
1017820_0001.png
1017820_0002.png
Dato:J.nr.:
5. juli 201111/50547
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr.

429, alm. del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

Spørgsmål nr. 429:

”På baggrund af artikler fra Information den 28. maj 2011 ”Statsløse børn fra Syrien snydesfra statsborgerskab” og ”Først var de statsløse. Så blev de syrere” bedes ministeren redegø-re for, om de danske myndigheder spørger systematisk til, hvorvidt asylansøgere, som erkurdiske syrere, er statsløse.”

Svar:

Til brug for besvarelsen har jeg anmodet Udlændingeservice om et bidrag.Udlændingeservice har oplyst følgende:”En asylansøger skal i henhold til udlændingelovens § 40 komme med de oplysninger, der ernødvendige til bedømmelse af, om der kan gives asyl i Danmark. Asylansøgeren må såledessom udgangspunkt selv fremkomme med de oplysninger, som er relevante for, at der kanforetages en vurdering af den pågældendes asylmotiv.Asylmyndighederne fastslår herefter på baggrund af oplysninger navnlig fra ansøgeren selv,om og på hvilken måde oplysninger om statsløshed inddrages ved vurderingen af den på-gældendes asylmotiv. Erfaringsmæssigt spiller statsløshed jævnligt en rolle for, hvorforstatsløse kurdere fra Syrien søger asyl, men andre gange spiller dette spørgsmål ingen ellerkun en mindre rolle. Asylansøgere vejledes flere gange i løbet af asylproceduren – dels iform af en informationsfilm, dels skriftligt og dels mundtligt – om de rettigheder og pligter,som en asylansøger har.Det bemærkes, at der ved politiets registrering af asylansøgere systematisk spørges til an-søgerens nationalitet. Ligeledes er der i asylansøgningsskemaet til Udlændingeservice en
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
rubrik, hvor asylansøgeren selv kan angive nationalitet, og desuden bliver den pågældendesnationalitet ofte bekræftet i forbindelse med asylsamtalen hos Udlændingeservice – her haranalfabeter, der ikke kan udfylde et ansøgningsskema, således også mulighed for at oplyseom deres nationalitetsforhold, herunder et eventuelt ønske om at ændre den oprindelige re-gistrering.”
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk