Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
1013882_0001.png
1013882_0002.png
Dato:J.nr.:
23. juni 201111/48755
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr.

417, alm.del. Spørgsmålet er stillet efter anmodning fra et ikke-medlem af udvalget

(MFU) Line Barfod (EL)

Spørgsmål nr. 417:

”Kan ministeren bekræfte, at konsekvensen af EU-domstolens dom Kommissionen mod Ne-derlandene, C-92/07 er, at der i forbindelse med opnåelse af opholds- og arbejdstilladelsefor tyrkiske statsborgere ikke kan afkræves gebyrer, der er højere end for EU-borgere, her-under i tilfælde hvor tyrkiske statsborgere tager indvandringsprøven?”

Svar:

EU-domstolen har i sagerne C-242/06, T. Sahin (dom af 17. september 2009) og C-92/07,Kommissionen mod Nederlandene (dom af 29. april 2010) taget stilling til spørgsmålet om,hvorvidt pålæggelse af gebyrbetaling for tyrkiske statsborgere er i overensstemmelse medEU’s associeringsaftale med Tyrkiet, tillægsprotokollen hertil og Associeringsrådets afgørel-se nr. 1/80.Stand still-klausulerne i tillægsprotokollens artikel 41, stk. 1, og artikel 13 i afgørelse nr. 1/80medfører, at medlemsstaterne ikke må indføre nye begrænsninger overfor tyrkiske statsbor-gere for så vidt angår vilkårene for etableringsretten, den frie udveksling af tjenesteydelserog adgangen til beskæftigelse for arbejdstagere og deres familiemedlemmer, der har opnåetopholds- og arbejdstilladelse i en medlemsstat.Et krav om gebyrbetaling for tyrkiske statsborgere, der indgiver ansøgning eller klage på er-hvervsområdet, vil være i strid med stand still-klausulerne i tillægsprotokollens artikel 41,stk. 1, og afgørelse nr. 1/80 artikel 13, hvis gebyret er uforholdsmæssigt højere i forhold tildet gebyr, som under lignende omstændigheder kræves af EU-borgere.Da der i Danmark ikke opkræves gebyr for behandlingen af sager vedrørende EU-borgere,fritages tyrkiske statsborgere, der er økonomisk aktive for kravet om gebyrbetaling.Der kan således ikke opkræves gebyr for tyrkiske statsborgere, der på erhvervsområdet sø-ger om opholdstilladelse, forlængelse af opholdstilladelse eller tidsubegrænset opholdstilla-
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
delse. Ansøgere, der indgiver ansøgning om familiesammenføring med tyrkiske statsborge-re, der er økonomisk aktive som arbejdstagere, selvstændigt erhvervsdrivende eller tjene-steydere, kan ligeledes ikke pålægges gebyr. Der kan imidlertid fortsat i sager om familie-sammenføring, hvor den herboende tyrkiske statsborger ikke er økonomisk aktiv opkrævesgebyr.Det er ligeledes vurderingen, at kravet om gebyrbetaling for aflæggelse af en indvandrings-prøve ved ansøgning om ægtefællesammenføring med en herboende tyrkisk statsborger,der er økonomisk aktiv som arbejdstager, selvstændig erhvervsdrivende eller tjenesteyder,vil være i strid med stand still-klausulerne i tillægsprotokollens artikel 41, stk. 1, og afgørelsenr. 1/80 artikel 13, hvis gebyret er uforholdsmæssigt højere i forhold til det gebyr, som underlignende omstændigheder kræves af EU-borgere.Da der i Danmark ikke opkræves gebyr for behandlingen af sager vedrørende EU-borgereog deres familiemedlemmer, er det vurderingen, at der ikke kan stilles krav om betaling afgebyr for aflæggelse af en indvandringsprøve over for udlændinge, der søger om familie-sammenføring med en herboende tyrkisk statsborger, der er økonomisk aktiv som arbejds-tager, selvstændig erhvervsdrivende eller tjenesteyder.Familiemedlemmer til i Danmark bosiddende økonomisk aktive tyrkiske statsborgere er så-ledes fritaget for at betale gebyr i forbindelse med aflæggelse af indvandringsprøven.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk