Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
1011964_0001.png
1011964_0002.png
1011964_0003.png
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
20. juni 2011Lovafdelingen2011-792-1725BBO41847
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 409 (Alm. del), som Folke-tingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til ju-stitsministeren den 24. maj 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKaren Jespersen (V).
Lars Barfoed/Kristian Korfits Nielsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 409 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik (Alm. del):

”Ministeren bedes oplyse, hvordan man afgrænser trossam-fund. Desuden bedes ministeren oplyse, hvordan man evt.kan afgrænse trossamfund i forhold til deres eventuelle virkesom politisk organisation.”

Svar:

Justitsministeriet kan henvise til ministeriets besvarelse af 23. maj 2011af spørgsmål nr. 362 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-og Integrationspolitik. I svaret redegøres nærmere for kriterierne for atgodkende et trossamfund, der fremgår af forarbejderne til ægteskabslo-ven. Heraf fremgår det bl.a., at anerkendelse af et trossamfund:”...i første række [vil] afhænge af samfundets størrelse, ogom dette har en så fast organisation, derunder også uddannel-sesanstalter for præster, at der kan haves sikkerhed for sam-fundets fortsatte beståen og forsyning med præster, hvem detkan overdrages at udføre kirkelige handlinger, navnlig dåbog ægtevielse, med borgerlig retsvirkning. Her vil det somanført i en tidligere skrivelse fra kirkeministeriet ‘navnligvære af betydning, om vedkommende trossamfund tilhører etaf de store verdenssamfund’.”Videre fremgår det af forarbejderne, at:“... det vil være en forudsætning for at meddele [...] bemyn-digelser, at der er tale om et egentligt trossamfund i detteords sædvanlige betydning – altså ikke blot en religiøs ‘be-vægelse’ eller en religiøs eller filosofisk forening, men ensammenslutning eller forsamling (et religionssamfund), hvisprimære formål er gudsdyrkelse (kult) efter en nærmere ud-formet lære og ritus.”Kriterierne for at godkende et trossamfund fremgår i dag af ”Vejledenderetningslinjer”, der er udarbejdet af Det Rådgivende Udvalg vedrørendeTrossamfund. Udvalget behandler ansøgninger om godkendelse af tros-samfund og indstiller til Familiestyrelsen, om ansøgningen bør imøde-kommes. Familiestyrelsen træffer herefter afgørelse på baggrund af ud-valgets indstilling, de vejledende retningslinjer og de konkrete oplysnin-ger i sagen.
2
Det afgørende for, om et trossamfund kan godkendes, er således, om deovenstående kriterier er opfyldt.
3