Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
26. maj 2011Politikontoret2011-151-0524SMA40077
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 380 (Alm. del), som Folke-tingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til ju-stitsministeren den 4. maj 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMartin Henriksen (DF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 380 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændin-
ge- og Integrationspolitik:
”Kan ministeren i forlængelse af svar på spørgsmål 937, 938samt og 1030 (REU - alm. del, folketingsåret 2007-08, 2.samling) oplyse, om der er mulighed for at indhente nyere talog oplysninger i forhold til de i spørgsmålene omtalte pro-blemer samt oplyse, om politiets seneste tiltag på området fra2010 og 2011? Herunder bedes ministeren oplyse om kom-mende tiltag på justitsministeriets område”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Rigspolitiet har i juni 2006 bl.a. på baggrund af noglekonkrete sager udsendt retningslinjer til landets politikredseom den politimæssige håndtering af æresdrab og andre straf-bare forhold, der har forbindelse med kulturelt eller religiøstbetingede normer og æresbegreber. Der blev samtidig iværk-sat en systematisk og landsdækkende politimæssig monite-ring af området.Som opfølgning på retningslinjerne udsendte Rigspolitiet ijanuar 2007 en strategi for politiets indsats over for æresrela-terede forbrydelser. Formålet hermed var at fastlægge enoverordnet ramme for den samlede politimæssige håndteringaf denne kriminalitetsform såvel lokalt i politikredsene somcentralt i Rigspolitiet. Rigspolitiet udsendte samtidig en vej-ledning til brug for politiets behandling af æresrelaterede for-brydelser.Alle politikredse har udpeget en medarbejder, som fungerersom ressourceperson i disse sager og som kontaktperson tilRigspolitiet. Via disse kontaktpersoner foregår der løbendeudveksling af erfaringer og »bedste praksis« mellem det nati-onale og det lokale niveau. Der er ligeledes etableret et kon-taktnetværk på nationalt plan mellem politiet og relevantemyndigheder og organisationer.Endvidere har politikredsene på baggrund af den overordnedenationale strategiplan for politiets operative indsats i 2010udarbejdet lokale operationsplaner på området.2.
Ovenstående er således nu implementeret i politikredsene,ligesom Rigspolitiet fortsat moniterer området og vejlederkredsene om relevante emner i relation dertil. Rigspolitiet ud-sendte i marts 2011 en vejledning til politikredsene om risi-koafdækning i æresrelaterede konflikter/forbrydelser. Vej-2
ledningen indeholder forslag til, hvilke forhold den enkeltepolitimand bør forholde sig til i relation til ofrenes og ger-ningsmændenes kulturelle og religiøse baggrund.Det er særligt væsentligt, at denne type sager identificeres såtidligt som muligt med henblik på proaktivt at kunne interve-nere, inden situationerne udvikler sig fra konflikter til forbry-delser i familierne. Dette sker bl.a. ved samtaler med de im-plicerede familiemedlemmer eller gennem tværkulturellemæglinger, som bl.a. foretages af personale fra Landsorgani-sationen af Kvindekrisecentre (LOKK).Det er generelt Rigspolitiets opfattelse, at der er etableret etvelfungerende tværsektorielt samarbejde mellem politi, socia-le myndigheder, krisecentre og andre relevante samarbejds-partnere i politikredsene med fokus på den tidlige, hurtige ogeffektive indsats i forhold til de konkrete problemstillinger ide pågældende familier.3.
Som led i den ovennævnte landsdækkende monitering afområdet blev der i 2006 etableret en indberetningsordning. Påbaggrund heraf kan Rigspolitiet oplyse, at der i 2006 blev re-gistreret 109 sager vedrørende det æresrelaterede område.Dette tal steg i de efterfølgende år til 137 i 2007, 160 i 2008og 167 i 2009. I 2010 faldt tallet til 142, og der er i de førstefire måneder af 2011 registreret 52 sager.Det skal i den forbindelse understreges, at indberetningsord-ningen omfatter alle oplysninger i politikredsene, der kan væ-re af betydning for bekæmpelse af æresrelaterede forbrydel-ser, herunder indberetninger om situationer, hvor der endnuikke er begået strafbare forhold.Det er således fortsat ikke umiddelbart muligt for Rigspolitietat oplyse antallet af personer, som har været udsat for en så-kaldt æresforbrydelse, ligesom Rigspolitiet fortsat ikke er ibesiddelse af oplysninger om antallet af danske statsborgere,der siden 1983 er forsvundet eller har været udsat for voldmv. i muslimske lande i forbindelse med æresrelaterede for-brydelser, eller antallet af herboende personer, der er taget el-ler bragt til udlandet med henblik på at blive udsat for enæresrelateret forbrydelse.”
3