Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
1000384_0001.png
1000384_0002.png
1000384_0003.png
1000384_0004.png
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
23. maj 2011Lovteknikkontoret2011-792-1697MAR40802
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 362 (Alm. del), som Folke-tingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til ju-stitsministeren den 29. april 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKaren Jespersen (V).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 362 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik (Alm. del):

”Vil ministeren oplyse, om en organisation, der går ind forsharia i islam, kan blive godkendt som trossamfund med dedertil hørende rettigheder?”

Svar:

Justitsministeriet kan oplyse, at godkendelse af trossamfund uden forFolkekirken i dag varetages af Justitsministeriet (Familiestyrelsen). Førden 1. december 2007 hørte området under Kirkeministeriet.Kriterierne for at godkende et trossamfund fremgår af forarbejderne tilægteskabsloven.Det fremgår af kirkeministerens besvarelse af spørgsmål nr. 11 fremsat iforbindelse med Folketingets behandling af ægteskabsloven (Folketings-tidende 1968-69, tillæg B, sp. 1927-30), at anerkendelse af et trossam-fund:”...i første række [vil] afhænge af samfundets størrelse, og omdette har en så fast organisation, derunder også uddannelses-anstalter for præster, at der kan haves sikkerhed for samfun-dets fortsatte beståen og forsyning med præster, hvem det kanoverdrages at udføre kirkelige handlinger, navnlig dåb og æg-tevielse, med borgerlig retsvirkning. Her vil det som anført ien tidligere skrivelse fra kirkeministeriet ‘navnlig være af be-tydning, om vedkommende trossamfund tilhører et af de storeverdenssamfund’.”Yderligere formulerede kirkeministeren i sin besvarelse af spørgsmål nr.12 vedrørende lovforslaget en række krav, som et trossamfund skal op-fylde for at blive godkendt:“... det vil være en forudsætning for at meddele [...] bemyn-digelser, at der er tale om et egentligt trossamfund i dette ordssædvanlige betydning – altså ikke blot en religiøs ‘bevægel-se’ eller en religiøs eller filosofisk forening, men en sammen-slutning eller forsamling (et religionssamfund), hvis primæreformål er gudsdyrkelse (kult) efter en nærmere udformet læreog ritus. Dette vil blive påset, første gang en præst eller me-nighedsforstander inden for et ikke-anerkendt trossamfundsøges bemyndiget til at forrette vielser. Det vil naturligvis til-lige blive påset, at der i trossamfundet intet læres eller foreta-2
ges, som strider mod sædeligheden eller den offentlige orden,samt at trossamfundet har en sådan organisation, at der findeslovligt valgte repræsentanter, som på trossamfundets eller deenkelte menigheders vegne kan fremsætte begæring om, at eneller flere af samfundets præster eller menighedsforstanderebemyndiges til at forrette vielser. Ligeledes vil det ved hen-vendelse til politiet blive søgt oplyst, om der foreligger ufor-delagtige oplysninger om den foreslåede vielsesforrettersvandel. Eventuelt vil der også kunne blive tale om at fordretilvejebragt vandelsattester og om at søge attestanternes tro-værdighed bekræftet af politiet. Det må endvidere godtgøres,at den pågældende, hvis han ikke er dansk, har lovligt opholdher i landet, og at han – af hensyn til afgivelse af pligtmæssi-ge indberetninger til myndighederne – er det danske sprogmægtig i skrift og tale.”Kriterierne for godkendelse fremgår i dag af ”Vejledende retningslinjer”,der er udarbejdet af Det Rådgivende Udvalg vedrørende Trossamfund.Af retningslinjerne fremgår bl.a., at det betragtes som en forudsætningfor godkendelse, at godkendte trossamfund i lighed med det øvrige sam-fund respekterer menneskerettighederne, navnlig religions- og trosfrihed,herunder retten til at skifte religion eller til at fravælge religiøs tilknyt-ning.Udvalget blev nedsat i 1998 med den opgave at være rådgiver for Kirke-ministeriet i sager om godkendelse af trossamfund og menigheder udenfor Folkekirken. Udvalgets medlemmer er udpeget som uvildige sagkyn-dige og besidder kompetencer inden for religionshistorie, religionssocio-logi, teologi og retsvidenskab.En ansøgning om godkendelse som trossamfund indgives til Familiesty-relsen, der herefter videresender sagen til Det Rådgivende Udvalg vedrø-rende Trossamfund.Når udvalget har behandlet en ansøgning om godkendelse som trossam-fund, indstiller udvalget til Familiestyrelsen, om ansøgningen bør imøde-kommes. Familiestyrelsen træffer herefter afgørelse på baggrund af ud-valgets indstilling, de vejledende retningslinjer og de konkrete oplysnin-ger om trossamfundet.Som det fremgår, følger det bl.a. af de vejledende retningslinjer, der erudarbejdet af udvalget, at det betragtes som en forudsætning for godken-delse, at godkendte trossamfund i lighed med det øvrige samfund respek-3
terer menneskerettighederne, navnlig religions- og trosfrihed, herunderretten til at skifte religion eller til at fravælge religiøs tilknytning.
4