Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
1003812_0001.png
1003812_0002.png
Dato:J.nr.:
27. maj 201111/41405
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr.

360, alm.del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).

Spørgsmål nr. 360:

Hvad kan ministeren oplyse om EU-kommissionens seneste forslag til en fælleseuropæisk indsats på roma-området, herunder bedes ministeren redegøre forbetydningen af indsatsen på danske forhold, og om hvorvidt indsatsen forpligterDanmark til bestemte initiativer, og hvordan regeringen stiller sig til dette?

Svar:

Jeg formoder, at der med spørgsmålet henvises til Kommissionens meddelelse af 4. april2011 om etablering af en EU-ramme for medlemsstaternes nationale strategier til inklusionaf romaer. Meddelelsen har været forelagt Integrationsudvalget i samlenotat forud for råds-mødet for retlige og indre anliggender den 11.-12. april 2011 og Socialudvalget i samlenotatforud for rådsmødet for beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse den 19.maj 2011.Kort beskrevet vedrører meddelelsen Kommissionens forslag til en ramme, inden for hvilkende enkelte medlemsstater skal udvikle egne nationale strategier til håndtering af roma-spørgsmål og inklusion af romaer inden for beskæftigelse, uddannelse, sundhedspleje ogboligområdet.Det bemærkes, at spørgsmålet om indsatser for inklusion, herunder af romaer fortsat er na-tional kompetence.Der er tale om indsatser, der sorterer under en række ministeriers ressort, og jeg vil i dettesvar alene forholde mig til meddelelsen i forhold til Integrationsministeriets ressort.Da der er tale om en Kommissionsmeddelelse, indebærer den ikke i sig selv forpligtelser forDanmark eller andre medlemsstater.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Der blev vedtaget rådskonklusioner om meddelelsen på rådsmødet for beskæftigelse, soci-alpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse den 19. maj 2011, og der ventes vedtaget enegentlig EU-ramme for de nationale romastrategier på mødet i Det Europæiske Råd den 24.juni 2011. Først der vil vi kunne se, hvilke forpligtelser der eventuelt måtte være for de enkel-te lande.Overordnet set er det positivt, at EU søger at bidrage til at styrke nationale indsatser for in-klusion af romaer, som i visse lande har problemer af forskellig karakter og omfang. Ansva-ret for at løse romabefolkningernes problemer påhviler jo i første omgang de lande, hvorpersonerne normalt opholder sig lovligt, og vil også kunne bidrage til at mindske de migrati-onsmæssige udfordringer med personer med roma-baggrund, som nogle medlemslande,herunder Danmark har oplevet.Danmark vil fastholde, at kravet om indsatser skal ses i forhold til situationen i det enkelteland. I Danmark er der skønsmæssigt kun et mindre antal indbyggere med roma-baggrund –danske statsborgere eller udlændinge med lovligt ophold – og de har som udgangspunkt ad-gang til de samme rettigheder og ydelser som andre i samme situation. I Danmark er der iøvrigt ikke tradition for særlige indsatser over for enkelte etniske grupper.På integrationsområdet er der en lang række generelle tilbud, som romaer med lovligt op-hold i Danmark også vil kunne være omfattet af.Samtidig er det dog vigtigt at understrege, at vi ikke skal acceptere personer, uanset bag-grund, der udnytter den fri bevægelighed til at forstyrre den offentlige orden og begå krimina-litet.På dette område skal vi have en konsekvent indsats med nul-tolerance.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk