Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
1005584_0001.png
1005584_0002.png
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
31. maj 2011Politikontoret2011-151-0511AKR40653
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 350 (Alm. del), som Folke-tingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til ju-stitsministeren den 12. april 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKaren Jespersen (V).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 350 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik (Alm. del):

”Vil Justitsministeren sætte en stopper for, at terrororganisa-tioner som Al-Shabaab er til stede og forsøger at hverve ungemænd i Bazar Vest, og vil ministeren sætte politiet målrettetind for at forhindre denne farlige aktivitet?”

Svar:

Medierne omtalte tidligere i år, hvordan en far havde oplevet, at Al-Shabaab havde forsøgt at hverve hans søn i indkøbscentret Bazar Vest iBrabrand ved Aarhus.Jeg vil i den anledning gerne understrege, at vi naturligvis skal gøre alt,hvad der er muligt, for at undgå, at unge mennesker fatter sympati forradikale grupper og terrororganisationer. Regeringen har derfor ogsågennem årene haft et betydeligt fokus på bl.a. indsatsen mod radikalise-ring. I januar 2009 fremlagde regeringen således handlingsplanen ”Enfælles og tryg fremtid”med 22 konkrete initiativer, der tager sigte på atforebygge ekstremistiske holdninger og radikalisering blandt unge.Flere af initiativerne vedrører politiets indsats på området, herunder f.eks.Politiets Efterretningstjenestes udvikling af et koncept for individuellepræventive samtaler med personer, der befinder sig i en tidlig fase af enradikaliseringsproces eller færdes i ekstremistiske miljøer (initiativ 1),ligesom der inden for rammerne af SSP-samarbejdet sættes fokus på ra-dikalisering (initiativ 2).Særligt for så vidt angår indsatsen i Østjyllands Politi kan der henvises tilIntegrationsministeriets besvarelse af 4. maj 2011 af spørgsmål nr. 349(Alm. del) fra Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik. I besva-relsen nævner integrationsministeren et pilotprojekt, som Aarhus Kom-mune har haft med Østjyllands Politi siden 2007. Som beskrevet i besva-relsen har projektet til formål at forebygge radikalisering af unge, hvadenten den er politisk eller religiøst betinget. Projektet gennemføres somen mindre udbygning af det eksisterende kriminalpræventive samarbejdemellem Aarhus Kommune og Østjyllands Politi.Det kan i tilknytning hertil oplyses, at politiet løbende er opmærksom på,om situationen i Bazar Vest eller andre steder udvikler sig i negativ ret-ning, således at der bør iværksættes yderligere tiltag i de berørte områder.
2