Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
991633_0001.png
991633_0002.png
Dato:J.nr.:
4. maj 201111/34504
Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr.

349, UUI alm. del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen Jespersen.

Spørgsmål 349

”Vil ministeren på baggrund af oplysninger om, at terrororganisationen Al-Shabaab forsøgerat hverve unge mænd i Bazar Vest i Aarhus (TV2 Østjylland den 10. april 2011) gøre redefor, hvilken indsats Aarhus Kommune konkret yder for at modvirke radikalisering, herunderhvilket samarbejde kommunen har med muslimske organisationer, samt gøre rede for hvor-dan regeringens anti-radikaliseringsprogram konkret omsættes til handling i Aarhus?”

Svar

Besvarelsen er koordineret med Aarhus Kommune.Aarhus Kommune har sammen med Østjyllands Politi siden 2007 haft et pilotprojekt med detformål at forebygge radikalisering af unge, hvad enten den er politisk eller religiøst betinget.Projektet gennemføres som en mindre udbygning af det eksisterende kriminalpræventivesamarbejde mellem Aarhus Kommune og Østjyllands Politi. Det betyder i praksis, at radikali-sering søges indført i det kriminalpræventive arbejde som bekymringsparameter for risikoad-færd på linje med andre adfærdsparametre – f.eks. skoleforsømmelser, butikstyverier,udadreagerende adfærd o.l. Indsatsen tager derfor også, som den øvrige kriminalpræventiveindsats i Aarhus Kommune, udgangspunkt i inklusion og forebyggelse af eksklusion. Projek-tet er fra januar 2011 blevet til en driftsopgave under SSP-Aarhus.Aarhus Kommune har oplyst at kommunen har et veletableret netværk med adgang til mino-ritetsmiljøer, herunder også til muslimske organisationer. Samarbejdet har til formål at styrkeAarhus Kommunes forebyggelsesindsats samt sikre en gensidig inklusion i lokalsamfundet. Iforhold til det somaliske miljø i Aarhus var Borgmesterens afdeling den 27. maj 2010 vært forkonferencenFra parallelsamfund til demokratisk medborgerskab.Konferencens mål var atåbne for en dialog om forebyggelse af radikalisering blandt somaliske unge. I forlængelse af
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
konferencen er der udgivet en avis og udarbejdet et idékatalog, og der afholdes opfølgnings-konference i efteråret 2011.Regeringen har indenfor rammerne af ”En fælles og tryg fremtid – Handlingsplan om fore-byggelse af ekstremistiske holdninger og radikalisering blandt unge” en række konkretesamarbejdsområder med Aarhus Kommune og Østjyllands Politi.Bl.a. har Integrationsministeriet understøttet tilblivelsen af ovennævnte pilotprojekt med øko-nomiske midler, samt sikret kvalificeret rådgivning i forhold til forebyggelse af radikalisering,ved blandt andet i perioden august 2008 til december 2010, at have en medarbejder sidden-de i arbejdsgruppen i pilotprojektet.Aarhus Kommune og Østjyllands Politi deltager desuden som partner i Integrationsministeri-ets EU finansieret projekt ”Af-radikalisering – målrettet intervention”, der har til formål, atuddanne en række mentorer til potentiel radikaliseringstruede unge i Aarhus og København.Derudover er Aarhus Kommune sammen med Østjyllands Politi en del af et kommunenet-værk, som Integrationsministeriet har igangsat med udgangspunkt i handlingsplanen, ogsom skal sikre en bedre erfarings- og videnudveksling på tværs af kommunegrænser.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk