Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
989422_0001.png
989422_0002.png
Dato:J.nr.:
29. april 201111/27827
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr.

333, alm. del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Astrid Krag (SF).

Spørgsmål nr. 333:

Ministeren bedes – evt. i fortrolig form – indhente Flygtningenævnets kommentar til de i UUIalm. del – bilag 127 nævnte sager vedr. tilbagesendelse af syriske kurdere.

Svar:

Jeg har som integrationsminister ikke kompetence i asylsager.Afgørelser om asyl træffes derimod af Udlændingeservice i 1. instans med klageadgang tilFlygtningenævnet, der er et domstolslignende organ.Flygtningenævnet har på baggrund af spørgsmålet oplyst, at der efter ansøgning i medfør afudlændingelovens § 7, stk. 1 (konventionsstatus), gives opholdstilladelse til en udlænding,hvis udlændingen er omfattet af flygtningekonventionen af 28. juli 1951. Efter udlændingelo-vens § 7, stk. 2 (beskyttelsesstatus), gives der efter ansøgning opholdstilladelse til enudlænding, hvis udlændingen ved en tilbagevenden til sit hjemland risikerer dødsstraf eller atblive underkastet tortur eller umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf.Det følger blandt andet af udlændingelovens § 31, stk. 1, at en udlænding ikke må udsendestil et land, hvor den pågældende risikerer dødsstraf eller at blive underkastet tortur ellerumenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf, eller hvor udlændingen ikke erbeskyttet mod videresendelse til et sådant land. Efter udlændingelovens § 31, stk. 2, må enudlænding, der er omfattet af 7, stk. 1, ikke udsendes til et land, hvor den pågældenderisikerer forfølgelse af de i flygtningekonventionen af 28. juli 1951, artikel 1 A, nævntegrunde, eller hvor udlændingen ikke er beskyttet mod videresendelse til et sådant land.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Flygtningenævnet har i den forbindelse henvist til Flygtningenævnets formandskabs 19.beretning, 2009, side 27 ff. og side 233 f.Flygtningenævnet har på baggrund af spørgsmålet desuden oplyst, at Flygtningenævnettræffer afgørelse i asylsager efter en konkret og individuel vurdering af den enkelteasylansøgers forklaring om sit asylmotiv sammenholdt med de til enhver tid foreliggendeoplysninger om forholdene i ansøgerens hjemland.Flygtningenævnet har endvidere oplyst, at Flygtningenævnet følger den aktuelle udvikling iSyrien nøje. Det samme gælder udviklingen i en række andre lande i Mellemøsten og iNordafrika.Flygtningenævnet har således den 13. april 2011 på baggrund af en henvendelse fraUdenrigsministeriet besluttet at berostille alle tvangsmæssige udsendelser til Syrien indtilvidere. Flygtningenævnet har samtidig besluttet at fortsætte behandlingen af verserendessager vedrørende asylansøgere fra Syrien, således at ansøgere, der på det foreliggendegrundlag opfylder betingelserne i udlændingelovens § 7, vil blive meddelt asyl. I sager, hvoransøgerne ikke på det foreliggende grundlag opfylder betingelserne i udlændingelovens § 7,vil sagens afgørelse blive udsat, indtil der foreligger svar på en konkret høring afUdenrigsministeriet.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk