Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
988929_0001.png
988929_0002.png
Dato:J.nr.:
28. april 201111/26702
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr. 329,

alm. del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).

Spørgsmål nr. 329:

På baggrund af Rockwoolfondens rapport fra marts 2011, som bl.a. viser, at efterkommerneefter især mellemøstlige indvandrere er voldsomt overrepræsenterede i kriminalstatistikkerne,bedes ministeren redegøre for, om han i samarbejde med justitsministeren vil iværksætte entværministeriel indsats, der skal fokusere på at nedbringe kriminaliteten hos denne gruppe.

Svar:

Rockwoolfondens forskningsenhed har for nylig offentliggjort et arbejdspapir med titlen: Etniskeminoriteters overrepræsentation i strafferetlige domme.Arbejdspapiret fokuserer på kriminalitet blandt mænd i alderen 15-45 år i perioden 1990-2006og viser bl.a., at kriminaliteten blandt indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund islutningen af denne periode var markant lavere end i 1990’erne.På trods af denne udvikling var niveauet blandt mandlige indvandrere og særligt blandt mandli-ge efterkommere i 2006 stadig højere end niveauet blandt etnisk danske mænd. Dette skyldeshovedsageligt en overrepræsentation af ikke-vestlige indvandrere (eksklusive asiatiske indvan-drere) såvel som efterkommere af ikke-vestlige indvandrere (eksklusive efterkommere af asia-tiske indvandrere).Det er glædeligt, at der er sket et markant fald i kriminaliteten blandt mandlige indvandrere ogefterkommere. Samtidig viser tallene, at der bestemt fortsat er behov for at gøre en målrettetindsats på området. Jeg kan i den forbindelse pege på, at regeringen siden 2001 har gennem-ført en række tiltag, som efter min opfattelse har ydet og vil yde et markant bidrag til at ned-bringe kriminaliteten blandt indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund – bådefrem til undersøgelsesperiodens slutning i 2006 og herefter.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Indenfor mit eget ressortområde har vi gennem årene gennemført en række ændringer af ud-lændingeloven, som har betydet, at reglerne om udvisning af kriminelle udlændinge er blevetskærpet. Det overvejes løbende, om der er behov for yderligere ændringer af reglerne om ud-visning. Vi har endvidere effektiviseret integrationspolitikken, så indvandrere og efterkommereklarer sig betydeligt bedre i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet og derfor også blivermere lovlydige.Regeringen har også gennemført en lang række andre tiltag. Jeg vil i den forbindelse særligtfremhæve, at regeringen i oktober 2009 fremlagde udspillet ”Mere konsekvens, opfølgning ogomsorg” med en samlet plan for en markant, styrket, forebyggende og langsigtet indsats modungdomskriminalitet. Jeg vil endvidere fremhæve regeringens ghetto-strategi fra oktober 2010med 32 konkrete initiativer, der har til formål at ændre udviklingen i ghettoområderne og herun-der bekæmpe kriminaliteten i områderne.De relevante ministre har en løbende dialog om behovet for yderligere tiltag.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk