Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
997500_0001.png
997500_0002.png
Dato:J.nr.:
16. maj 201111/26845
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr. 310

alm.del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen Jespersen (V)

Spørgsmål nr. 310:

”Vil ministeren oplyse, hvad grundlaget er for, at den tidligere iranske ambassadør i Dan-mark er fuldmagthaver i tinglysningen af grunden, som stormoskéen skal opføres på, selvom han ikke længere opholder sig i Danmark?”

Svar:

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg anmodet Justitsministeriet om et bidrag.Justitsministeriet har i den anledning oplyst følgende:”Det fremgår af tinglysningslovens § 10, stk.1, at et privat dokument for at kunne tinglysesefter sit indhold skal gå ud på at fastslå, stifte, forandre eller ophæve en ret over en bestemtfast ejendom eller i et ejerpantebrev med pant i en bestemt fast ejendom og skal fremtrædesom udstedt af den, der ifølge tingbogen er beføjet til at råde over den pågældende ret, ellersom udstedt med hans samtykke.Med samtykke sidestilles fuldmagt til den pågældende disposition.Den lovgivning om tinglysning, der gjaldt før indførelsen den 8. september 2009 af digitaltinglysning af rettigheder over fast ejendom, indeholdt ikke regler om indholdet ellerudformningen af fuldmagter til brug for tinglysning. Det fulgte dog af § 23, 2. pkt, i dentidligere gældende tingbogsbekendtgørelse, at en fuldmagt skulle forevises i original vedfuldmagtshavers indlevering af et dokument til tinglysningI den pågældende tinglysningslov er det fastsat, at den, der er berettiget til at råde over ellererklære sig om en ret over en bestemt fast ejendom, kan give en anden person fuldmagt til
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
at udstede og anmelde dokumenter vedrørende den pågældende ret til tinglysning, herunderafgive erklæringer vedrørende ejendommen, jf. tinglysningslovens § 49 b, stk. 1.Der kan i medfør af tinglysningslovens § 49 b, stk. 5, fastsættes nærmere regler om udform-ningen og indholdet af fuldmagter, der skal indsendes til Tinglysningsretten, herunder atfuldmagten skal indeholde bl.a. oplysning om person- eller cvr-nummer på fuldmagtsgiver ogfuldmagtshaver samt om en længste gyldighedsperiode for fuldmagter. Regler herom erfastsat ved bekendtgørelse nr. 763 af 20. juli 2009 om adgang til tinglysningssystemet og omtinglysningsmåden med senere ændringer.Hverken den tidligere lovgivning om tinglysning eller den nugældende lovgivning om tinglys-ning indeholder regler om, at den, der i henhold til fuldmagt anmelder et dokument til tinglys-ning, skal have ophold eller bopæl i Danmark.Justitsministeriet kan oplyse, at det fremgår af tingbogen, at ejendommen beliggende Vibe-vej 25, 2400 København NV, den 3. januar 2002 er tilskødet ”Foreningen Ahlul Bait i DK”.Det fremgår endvidere af tingbogen, at der er udstedt et ejerpantebrev til ”Foreningen AhlulBait i DK”, hvor ambassadør Nasser Jafar Ali Jasbi er anført som meddelelseshaver, samt atambassadør Nasser Jafar Ali Jasbi har underpant i ejendommen.Justitsministeriet er ikke bekendt med, at der i forbindelse med tinglysning af skødet er an-vendt fuldmagt.Justitsministeriet kan i øvrigt henvise til ministeriets besvarelse af 18. juni 2010 af spørgsmålnr. 225 (Alm.del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik, hvori dernærmere er redegjort for forløbet i 2001 for erhvervelsen af ejendommen, beliggende Vibe-vej 25, 2400 København NV. En kopi af besvarelsen vedlægges”.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk