Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
997494_0001.png
997494_0002.png
Dato:J.nr.:
16. maj 201111/26845
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr. 306

alm.del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen Jespersen (V)

Spørgsmål nr. 306:

”Vil ministeren oversende en liste over alle – både indenlandske og udenlandske - bidrags-ydere, som har doneret over 1.000 kr. til foreningen Ahlul Bayt, den eksisterende moskéImam Ali på Vibevej samt den planlagte stormoské på Vibevej?”

Svar:

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg anmodet Økonomi- og Erhvervsministerietom et bidrag. Økonomi- og Erhvervsministeriet har i den anledning meddelt følgende:”Erhvervs- og Selskabsstyrelsen kan oplyse, at det, der er afgørende for om en forening eromfattet af årsregnskabsloven og bogføringsloven, er hvorvidt den kan anses for at være er-hvervsdrivende. Det vil sige, om den sælger varer, tjenesteydelser mv., som den normaltville modtage vederlag for.Foreningen ”Foreningen Ahlul Bait i DK” er registreret i CVR-registeret som en frivillig for-ening. Frivillige foreninger har ikke pligt til at lade sig registrere, men kan dog lade sig regi-strere, f.eks. hvis de skal bruge et CVR-nr. til at oprette en bankkonto.Foreningen Ahlul Bait i Danmark har således et CVR-nr., herudover har styrelsen ikke op-lysninger om foreningen i form af vedtægter, ledelse, årsrapporter eller lignende. Dette erhelt i overensstemmelse med gældende regler på området.”Det er således ikke muligt for mig at fremsende de ønskede lister over bidragsydere til for-eningen Ahlul Bait i Danmark.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Med hensyn til den iranske stats evt. forbindelser til den kommende Imam Ali moské på Vi-bevej 25-27 i Københavns Nordvestkvarter, herunder til foreningen Ahlul Bait i Danmark,som officielt står bag moskébyggeriet, er dette et spørgsmål, der i vid udstrækning liggeruden for Integrationsministeriets ressortområde. Bortset fra oplysninger, som er offentligt til-gængelige, er det derfor ikke muligt for mig selv at bidrage i noget større omfang til at belyseforholdene vedr. det pågældende mosképrojekt.Jeg kan dog via indhentede bidrag fra en række andre ministerier henvise til følgende gene-relle lovgivningsmæssige fakta vedr. finansieringen og opførelsen af bedesteder som f.eks.moskéer:Godkendte trossamfund har ikke pligt til at selvangive eller på anden vis oplyse om deresindtægter - herunder gaver - efter skattelovgivningens bestemmelse. De har heller ikke bog-førings -og regnskabspligt, idet almenvelgørende eller på anden måde almennyttige fonde,foreninger, stiftelser, institutioner mv. samt religiøse samfund ikke er omfattet af de regn-skabsmæssige forpligtelser, der gælder for almindelige erhvervsdrivende virksomheder ogaktiviteter. I praksis vil det således i reglen være særdeles vanskeligt at fremskaffe oplysnin-ger om de økonomiske forhold i trossamfund.Der findes ingen særlige regler i bygge- eller planlovgivningen for opførelse af bedesteder.Så længe de almindelige krav i lokalplanerne og anden relevant lovgivning overholdes, kanprivate personer, virksomheder eller foreninger dermed opføre eller ombygge bygningeruanset formålet med anvendelsen, herunder til brug som moské. Jeg skal i den forbindelsehenvise til min besvarelse af spørgsmål nr. 340 vedrørende det mulige byggeri af en moské iHorsens.Til syvende og sidst indebærer disse forskellige regelkomplekser, at borgerne i vores sam-fund frit kan opføre og drive bedesteder som moskéer, så længe de gør det inden for lovensrammer.Skulle det vise sig, at der foregår ulovligheder i forbindelse med nogle af de eksisterende el-ler planlagte moskébyggerier, har jeg dog stor tillid til, at de relevante myndigheder, herun-der først og fremmest PET, håndterer dette på betryggende vis.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk