Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
982364_0001.png
982364_0002.png
J.nr. 2011-318-0376Dato: 11. april 2011
TilFolketinget - Udvalget for Udlændinge- og Inte-grationspolitikHermed sendes svar på spørgsmål nr. 304 af 28. marts2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen Jespersen(V).(Alm. del).
Peter Christensen/Carsten Vesterø

Spørgsmål:

Vil ministeren bekræfte, at svaret på UUI alm. del - spørgsmål 246 betyder, atblot et religiøst samfund holder sig inden for de rammer, de selv definerer somdet religiøse samfunds formål, er der ikke tale om uvedkommende formål i lovensforstand og dermed intet grundlag for økonomiske sanktioner?

Svar:

Godkendelse fra skattemyndighederne af religiøse samfund efter ligningslovens §§ 8A og 12 er betinget af et krav om, at det religiøse samfunds primære formål er gudsdyrkelseefter en nærmere udformet lære.I min forgængers svar på UUI alm. del spørgsmål 75 af 16. november 2010 oplyste han, atSKAT ved vurderingen af om et religiøst samfund efterlever kravet om gudsdyrkelse efteren nærmere udformet lære, anvender de vejledende retningslinjer om trossamfund, udar-bejdet af Det Rådgivende Udvalg vedrørende trossamfund under Familiestyrelsen. Fakto-rer, der indgår i vurderingen, er om der udføres gudstjenester, missionsvirksomhed og lig-nende, samt om der foreligger en trosbekendelse eller anden tekst, som klarlægger med-lemmernes etik og moral, og hvordan der nærmere er tale om gudsdyrkelse.Hvis der er tvivl om, hvorvidt en åndelig bevægelse kan karakteriseres som et trossamfund,forelægges spørgsmålet for Justitsministeriet (Familiestyrelsen) til udtalelse.Anvender det religiøse samfund donerede midler, hvor giverne har haft fradragsret efterligningslovens §§ 8 A og 12, til andre formål end de religiøse formål som er angivet i for-målsparagraffen for det religiøse samfund, er der grundlag for en tilbagekaldelse af denmeddelte godkendelse.
Side 2