Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
982102_0001.png
982102_0002.png
Dato:J.nr.:
11. april 201111/25038
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr.

303, alm. del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

Spørgsmål nr. 303:

”Ministeren bedes redegøre for, om der er mindreårige udlændinge, som p.t. opholder sig iEllebæk, og om der tidligere har været anbragt mindreårige i Ellebæk.I bekræftende fald bedes ministeren redegøre for, hvilken hjemmel der er til at anbringe min-dreårige i Ellebæk.”

Svar:

Til brug for besvarelsen har jeg anmodet Rigspolitiet om et bidrag. Rigspolitiet har oplyst føl-gende:”Udlændingeloven bygger bl.a. på følgende grundlæggende principper:Det følger af udlændingelovens § 30, stk. 1, at en udlænding, der ikke (længere) harret til at opholde sig her i landet, f.eks. efter afslag på en ansøgning om asyl, skaludrejse af landet. Udrejser udlændingen ikke frivilligt, drager politiet omsorg for ud-rejsen, jf. lovens § 30, stk. 2, 1. pkt.Det følger endvidere af udlændingelovens § 40, stk. 4, 1. pkt., at drager politiet om-sorg for en udlændings udrejse, skal udlændingen meddele de nødvendige oplys-ninger hertil og medvirke til tilvejebringelse af nødvendig rejselegitimation og visumtil udrejsen i øvrigt.
Det er i den sammenhæng selvsagt en helt afgørende forudsætning for, at politiet kan vare-tage opgaven efter udlændingeloven med at sikre udlændingens udrejse, at udlændingenfysisk er til rådighed for politiets sagsbehandling såvel i forbindelse med forberedelsen afudsendelsen som i forbindelse med selve gennemførelsen af udsendelsen.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Anvendelsen af frihedsberøvelse i henhold til udlændingelovens § 36 forudsætter, at de i ud-lændingelovens § 34 nævnte foranstaltninger ikke er tilstrækkelige til at sikre muligheden forbl.a. overførsel af en asylansøger i henhold til Dublinforordningen eller udsendelse af en af-vist asylansøger.Der er ingen nedre aldersgrænse for anvendelsen af frihedsberøvelse og varetægtsfængs-ling efter udlændingeloven. Det bemærkes dog, at en varetægtsfængsling efter udlændinge-lovens § 35 forudsætter en straffesag, og varetægtsfængsling efter udlændingelovens § 35kan således kun anvendes over for udlændinge over 14 år, jf. straffelovens § 15.Frihedsberøvelse og varetægtsfængsling af mindreårige udlændinge (under 18 år) – medhjemmel i udlændingeloven – undgås imidlertid så vidt muligt.Politiet er således fuldt ud opmærksom på, at frihedsberøvelse er en meget indgribende for-anstaltning. Dette er bl.a. baggrunden for, at Rigspolitiet har udarbejdet en strategi for an-vendelse af varetægtsfængsling og frihedsberøvelse efter udlændingeloven.Strategien, der fastlægger den overordnede ramme for politiets anvendelse af frihedsberø-velse i en udlændingeretlig sammenhæng, bygger på det generelle hovedprincip, at friheds-berøvelse altid skal anvendes med omtanke og kun, hvis og så længe det er nødvendigt forat tilgodese det ønskede saglige sagsfremmende formål. For så vidt angår frihedsberøvelseaf mindreårige udlændinge fremgår det endvidere af strategien, at dette så vidt muligt skalundgås. Frihedsberøvelse må således alene finde sted, såfremt helt særlige omstændighe-der gør sig gældende, og en eventuel, helt undtagelsesvis frihedsberøvelse skal i givet faldvære så kortvarig som muligt.Rigspolitiet kan afslutningsvis oplyse, at der for tiden ikke opholder sig frihedsberøvede min-dreårige asylansøgere i Ellebæk, men at der tidligere efter en helt konkret vurdering er sketfrihedsberøvelse af mindreårige asylansøgere mellem 15 og 18 år, som har været helt kort-varigt indsat i Ellebæk.”Det af Rigspolitiet oplyste giver mig ikke på nuværende tidspunkt anledning til særlige be-mærkninger.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk