Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
985679_0001.png
985679_0002.png
985679_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1210 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
12. april 2011ØkonomikontoretCecilie Maarbjerg Qvist2011-0032-0015177242
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 294 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 24. marts 2011.
Lars Barfoed/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 294 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes redegøre for, hvordan det kan være, at Di-rektoratet for Kriminalforsorgen i forbindelse med besvarelsenaf UUI alm. del - spørgsmål 210 oplyser, at der ikke i 2009 harværet selvmordsforsøg på Institutionen Ellebæk, når over-vagtmester på Ellebæk, Niels Etlard, i Amnesty Internationalsmedlemsblad fra februar 2011 oplyser, at der i 2009 har været2 selvmordsforsøg, jf. UUI alm. del - bilag 89.”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at alle hændelser vedrøren-de selvbeskadigelse, selvmordsforsøg mv. skal registreres i et særligt mo-dul i Kriminalforsorgens Klientsystem.Det fremgår endvidere af cirkulære nr. 146 af 14. december 2006 om ind-beretning til Direktoratet for Kriminalforsorgen vedrørende indsatte, derunder indsættelse i kriminalforsorgens institutioner afgår ved døden ellerudsætter sig selv for livsfare, at kriminalforsorgens institutioner skal un-derrette direktoratet om enhver handling eller adfærd, hvorved en indsathar udsat sig selv for livsfare. Indberetning skal ske i tilfælde, hvor hand-lingen eller adfærden har været egnet til at medføre fare for den pågælden-des liv, hvis andre ikke griber ind. Dette gælder dog ikke, hvis det er åben-bart, at den pågældendes handling ikke er drevet af et ønske (vilje) fra denpågældende om at tage sit eget liv.I de tilfælde, hvor en hændelse ikke er omfattet af reglerne om indberet-ning til direktoratet, fordi den pågældende ved hændelsen ikke har udsatsig selv for livsfare, afslutter institutionens leder denne i Klientsystemetsom en ikke-indberetningspligtig hændelse.Direktoratet for Kriminalforsorgen har til brug for besvarelsen indhenteten udtalelse fra Institutionen for Frihedsberøvede Asylansøgere Ellebæk,der har oplyst, at der i Klientsystemet er registreret to hændelser vedrøren-de selvbeskadigelse i 2009 i institutionen, men begge tilfælde er vurderetsom ”ikke-indberetningspligtige”. Institutionen har endvidere oplyst, at deri kommunikationen mellem Amnesty International og overvagtmester Ni-els Etlard kan være opstået den misforståelse, at der var tale om indberet-ningspligtige selvmordsforsøg.Direktoratet har endvidere oplyst, at uanset, om der er tale om en indberet-ningspligtig hændelse eller ikke, skal personalet i den givne situation2
drage fornøden omsorg for den indsatte, ligesom det som anført ovenforskal anføres på den pågældendes sag, at der har været et tilfælde af selvbe-skadigelse.Det er direktoratets vurdering, at de to omtalte hændelser vedrørende selv-beskadigelse i Ellebæk ikke er omfattet af cirkulærets krav om indberet-ning til direktoratet. De indgår således ikke i kriminalforsorgens statistikover indberetningspligtige selvmordsforsøg.
3