Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
987159_0001.png
987159_0002.png
Dato:J.nr.:
20. april 201111/24793
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr.

293, alm. del. Spørgsmålet er stillet Karen Jespersen (V) på vegne af udvalget.

Spørgsmål nr. 293:

”I forlængelse af besvarelsen af UUI alm. del – spørgsmål 233 bedes ministeren indhenteerfaringer fra andre lande vedr. alternativer til fængsling, hvis myndighederne frygter, at enasylansøger eller afvist asylansøger går under jorden.”

Svar:

Integrationsministeriet har hørt nogle lande omkring deres alternativer til fængsling, hvismyndighederne frygter, at en asylansøger eller afvist asylansøger går under jorden.Sverige, Norge og Finland har oplyst, at de har variationer af det danske system.USA har oplyst, at USA i forhold til asylansøgere primært anvender en slags meldepligt.Asylansøgere kan f. eks. få tilladelse til at opholde sig hos slægtninge i USA, men de på-gældende skal på fastsatte tidspunkter ringe fra en på bopælsadressen opstillet fastnettele-fon til et privat firma, som udlændingemyndighederne har entreret med. Systemet opererermed elektronisk stemmegenkendelse, således at det kun er den pågældende asylansø-ger, der kan ringe med "frigørende" virkning. Det er væsentligt, at mobiltelefoni ikke kan an-vendes, da der i systemet er indbygget en sikkerhed for asylansøgerens tilstedeværelse påden godkendte bopæl. Såfremt asylansøgeren ikke opfylder sin meldepligt, bliver vedkom-mende fængslet.Alternativt hertil kan asylansøgeren i mere sjældne tilfælde – hvor det f. eks. er meget vigtigtfor myndighederne at sikre kontrol med den pågældendes færden – blive udstyret med enelektronisk fodlænke med GPS-sender. Denne foranstaltning er dog omkostningsmæssigtungere end meldepligt. Alt i alt er det dog USA's opfattelse, at disse løsninger er bedre ogbilligere alternativer i forhold til fængsling.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Det skal bemærkes, at ovenstående muligheder kun tilbydes til gruppen af ikke kriminelleudlændinge – er udlændingen kriminel, vil pågældende blive fængslet.Belgien har oplyst, at de opererer med særlige"Family units",som er almindelige lejligheder,hvor udlændingefamilier kan opholde sig, såfremt det er væsentligt at sikre sig familiens til-stedeværelse under sagsbehandlingen. Disse ”Familyunits”anvendes også i forhold til fami-lier i udsendelsesposition. Opholdet i ”Familyunits”er underlagt visse regler. F.eks.må forældre ikke forlade boligen samtidig – den ene forælder skal altid være hjemme – oghele familien skal opholde sig i boligen inden for fastsatte tidspunkter, hvilket bliver kontrolle-ret af myndighederne. Belgien er overordnet tilfreds med systemet, selvom der er en del fa-milier som "forsvinder”.Det for mig oplyste om de pågældende landes praksis i forhold til alternativer til frihedsberø-velse giver mig ikke på nuværende tidspunkt anledning til bemærkninger.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk