Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
982117_0001.png
982117_0002.png
TALEPAPIRDato:Kontor:22. marts 2011Kontor for Visum, Ud-sendelser og Humani-tære SagerJ.nr.:Sagsbeh.:11/12865JEM

Besvarelse af samrådsspørgsmål P vedrørende frihedsberøvelse af asylansøgere

Titel

Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål P i Udvalget

for Udlændinge- og Integrationspolitik

UUIÅbent samrådDen 22. marts 2011, kl. 15.00, Folketinget
MålgruppeAnledningTid og sted

Samrådsspørgsmål P:

”Mener ministeren, at myndighederne i sager om fængslinger af asylansøgere lever op til ud-lændingelovens krav om at anvende det mindst vidtgående indgreb, og vil ministeren over-veje at øge anvendelse af mindre vidtgående indgreb som f.eks. meldepligt? Spørgsmåletstilles på baggrund af Amnesty Internationals kritik af, at sårbare asylansøgere i for stort om-fang frihedsberøves unødvendigt, jf. UUI alm. del – bilag 84.”

Svar:

Det er politiet, der har den skønsmæssige beføjelse til atvurdere om en udlænding, herunder en asylansøger, skalfrihedsberøves, i tilfælde, hvor politiet ikke finder, at de i §34 nævnte foranstaltninger, såsom meldepligt eller depo-nering af pas, har været tilstrækkelige til at sikre udlæn-dingens tilstedeværelse.
Som allerede nævnt er politiet opmærksom på, at fri-hedsberøvelse af en person og i særdeleshed en asylan-søger er et meget alvorligt tvangsindgreb, og politiet harsåledes i sager, hvor politiet træffer afgørelse om friheds-berøvelse, vurderet, at mindre indgribende foranstaltnin-ger ikke er tilstrækkelige for at fremme sagen.
Side 2