Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
982115_0001.png
982115_0002.png
982115_0003.png
982115_0004.png
TALEPAPIRDato:Kontor:22. marts 2011Kontor for Visum, Ud-sendelser og Humani-tære SagerJ.nr.:Sagsbeh.:11/12865JEM

Besvarelse af samrådsspørgsmål R vedrørende frihedsberøvelse af asylansøgere

Titel

Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål R i Udvalget

for Udlændinge- og Integrationspolitik

UUIÅbent samrådDen 22. marts 2011, kl. 15.00, Folketinget
MålgruppeAnledningTid og sted

Samrådsspørgsmål R

”Mener ministeren, at det er i overensstemmelse med Danmark konventionsmæssige forplig-telser, at afviste asylansøgere kan sidde fængslet på ubestemt tid?”

Svar:

Som jeg allerede har redegjort for, skal frihedsberøvelsealtid iværksættes efter en konkret og individuel vurdering,ligesom frihedsberøvelsen altid skal være proportional også kort som muligt, og sager med frihedsberøvede perso-ner prioriteres og fremmes mest muligt.
Det bemærkes i den forbindelse, at der påhviler politiet enpligt til nøje – og løbende – at foretage en vurdering af,hvorvidt betingelserne for fortsat frihedsberøvelse er tilstede, dvs. en afvejning hvor der på den ene side tageshensyn til de sagsfremmende formål, som frihedsberøvel-sen skal tjene, og på den anden side tages hensyn bl.a. tilden frihedsberøvede.Kriminalforsorgen arbejder løbende på at sikre den nød-vendige respekt for de dømtes borger- og menneskeret-tigheder. Det gælder også i relation til de frihedsberøvedeasylansøgere i Ellebæk.Direktoratet for Kriminalforsorgen samt Folketingets Om-budsmand fører tilsyn med, at forholdene i Kriminalfor-sorgens institutioner lever op til kravene i internationalekonventioner.Desuden aflægger Den Europæiske Komité til forebyg-gelse af tortur samt FN’s specialrapportør vedrørende tor-tur med mellemrum besøg i medlemslandene, herunderogså i Danmark, for at kontrollere, at indsatte og vare-tægtsfængslede ikke udsættes for tortur eller nedværdi-gende behandling.
Side 2
Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at Ellebæk ijuli 2010 gennemgik en såkaldt OPCAT-inspektion i hen-hold til den valgfri protokol til FN-konventionen mod torturog anden grusom, umenneskelig eller nedværdigendebehandling eller straf. OPCAT pålægger de deltagendestater at etablere et system med regelmæssige besøg afuafhængige instanser på steder, hvor folk er berøvet de-res frihed, for at forebygge tortur mv.Hver af de deltagende stater er forpligtet til at etablere eneller flere nationale myndigheder til forebyggelse af torturmv. Folketingets Ombudsmand er af den danske regeringudpeget til at varetage denne opgave. Det er endvidereforudsat, at Rehabiliterings- og Forskningscentret for Tor-turofre og Institut for Menneskerettigheder stiller personermed særlig lægelig og menneskeretlig sagkundskab tilrådighed ved disse inspektioner.I rapporten fra inspektionen i Ellebæk har ombudsman-den noteret, at der er udarbejdet en udviklingsplan, somefter ombudsmandens vurdering vil indebære en forbed-ring af forholdene på Ellebæk, når den er blevet imple-menteret.
Side 3
Ombudsmanden har endvidere konkluderet, at der efterombudsmandens vurdering ikke er fremkommet oplysnin-ger, som har gjort det påkrævet på nuværende tidspunktat fremkomme med bemærkninger over for de ansvarligemyndigheder.Jeg har på den baggrund ikke nogen bemærkninger tilhverken Rigspolitiets eller domstolenes praksis og hånd-tering af sager vedrørende frihedsberøvelse af asylansø-gere.
Side 4