Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
982114_0001.png
982114_0002.png
982114_0003.png
982114_0004.png
982114_0005.png
NOTATDato:Kontor:22. marts 2011Kontor for Visum, Ud-sendelser og Humani-tære SagerJ.nr.:Sagsbeh.:11/12865JEM

Besvarelse af samrådsspørgsmål N vedrørende frihedsberøvelse af asylansøgere

Titel

Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål N i Udvalget

for Udlændinge- og Integrationspolitik

UUIÅbent samrådDen 22. marts 2011, kl. 15.00, Folketinget
MålgruppeAnledningTid og sted

Samrådsspørgsmål N:

”Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt - og i bekræftende fald hvordan - hun vilsikre, at sårbare asylansøgere som f.eks. torturofre og psykisk syge ikkefrihedsberøves i et lukket fængsel som Ellebæk. Spørgsmålet stilles påbaggrund af Amnesty International kritik af, at sårbare asylansøgere i for stortomfang frihedsberøves unødvendigt, jf. UUI alm. del - bilag 84”

Svar:

Det er Rigspolitiet, der træffer afgørelse om frihedsberø-velse af udlændinge, herunder asylansøgere, efter ud-lændingelovens regler herom.
Det forhold, at en asylansøger lider af en fysisk eller psy-kisk sygdom udelukker ikke i sig selv frihedsberøvelse itilfælde, hvor udlændingelovens betingelser for frihedsbe-røvelse i øvrigt er opfyldt.En udlænding har pligt til at medvirke til en sags oplys-ning og endvidere til udsendelsen, såfremt den pågæl-dende har modtaget en afgørelse om afslag på asyl – el-ler afslag på opholdstilladelse på andet grundlag.Hvis en udlænding ikke medvirker til sagens oplysning el-ler til udsendelse, og politiet skønner, at det er nødvendigtat frihedsberøve asylansøgeren og lovens kriterier for fri-hedsberøvelse i øvrigt er opfyldt, er der som udgangs-punkt ikke noget til hinder for, at politiet kan frihedsberøveasylansøgeren.Jeg ved, at Rigspolitiet er opmærksom på, at frihedsberø-velse er et meget alvorligt tvangsindgreb, at Rigspolitietkun træffer afgørelse om frihedsberøvelse af en asylan-søger i tilfælde, hvor de finder, at det er nødvendigt for atsikre sagens behandling, og at de kun træffer afgørelsenom frihedsberøvelse, hvis det ikke er muligt at sikre ud-lændingens tilstedeværelse eller medvirken ved brug afmindre indgribende foranstaltninger.
Side 2
Hvis det er uforsvarligt af hensyn til asylansøgeren selvsåvel som personalet, så vil politiet være opmærksomherpå.Det kan for eksempel være ved akut opstået sygdom,hvor asylansøgeren bør indlægges, eller hvis asylansøge-ren har været voldelig over for personalet, og der ergrundlag for at anmelde sagen til politiet.Rigspolitiet har således også udarbejdet en strategi foranvendelsen af frihedsberøvelse og varetægtsfængslingefter udlændingeloven.Strategien, der fastlægger den overordnede ramme forpolitiets anvendelse af frihedsberøvelse i en udlændinge-retlig sammenhæng, bygger på det hovedprincip, at fri-hedsberøvelse altid skal anvendes med omtanke og kun,hvis og så længe det er nødvendigt for at tilgodese detønskede saglige sagsfremmende formål.Derudover tager politiet højde for sagens oplysninger ompersonlige, herunder helbredsmæssige, forhold i forbin-delse med beslutningen om iværksættelse af og oprethol-delse af en frihedsberøvelse, ligesom sådanne oplysnin-ger i relevant omfang videregives til Kriminalforsorgen.Politiet er således opmærksom på, at der skal tages sær-lige hensyn til særlige sårbare grupper som syge, ældre,mindreårige, gravide mv.Side 3
Jeg kan i øvrigt henvise til min besvarelse af udvalgs-spørgsmål nr. 221.Det fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. 221, at poli-tiet på tidspunktet for iværksættelsen af frihedsberøvelseanvender en blanket til brug for vejledning af den friheds-berøvede. Af blanketten fremgår bl.a. følgende: ”Lider Deaf en sygdom, der kræver behandling, bør De hurtigstmuligt fortælle det til politiet”. Herved får politiet eventueltet vist kendskab til sygdomme, herunder psykiske lidel-ser, men i øvrigt vil politiet på tidspunktet for iværksættel-se af en frihedsberøvelse som udgangspunkt ikke haveadgang til oplysninger om den pågældende udlændingshelbredsforhold.Desuden kan jeg bemærke, at der generelt er fokus påsærligt udsatte grupper i Kriminalforsorgens institutioner,herunder Ellebæk, og at Kriminalforsorgen løbende hol-der øje med, at de frihedsberøvede, der sidder i Ellebæk,modtager den nødvendige behandling, herunder nødven-dig psykiatrisk behandling.Kriminalforsorgen har desuden oplyst, at Kriminalforsor-gen har et igangværende forsøg med screening for psy-kisk sygdom med henblik på at vurdere, om der er mulig-hed for at identificere syge indsatte tidligere.
Side 4
Konkret vedrørende Ellebæk har Kriminalforsorgen op-lyst, at alle indsatte i institutionen tilses af en sygeplejer-ske hurtigst muligt efter indsættelsen. Indsatte tilses påhverdage samme dag og umiddelbart, hvis der skønnesbehov for dette. En sygeplejerske med erfaring fra psykia-trien kan herefter have samtaleforløb med enkelte indsat-te. Ved behov for yderligere bistand henvises til institutio-nens læge.Jeg kan i øvrigt henvise til min besvarelse af udvalgs-spørgsmål nr. 219, der tidligere er oversendt til udvalget,hvori Kriminalforsorgen nærmere redegør for de særligeprocedurer, der er i Ellebæk samt de nye tiltag Kriminal-forsorgen har taget i forhold til indsatte i Ellebæk.
Side 5