Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
980247_0001.png
980247_0002.png
Udvalget for udlændinge- og integrationspolitikChristiansborg
Økonomi- ogkoncernafdelingenFrederiksholms Kanal 251220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5567E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44
Svar på spørgsmål 279 (Alm. del):I brev af 16. marts 2011 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål 279:Ministeren bedes kommentere artiklen i Politiken den 14. marts 2011”Prishop forhindrer veluddannede udlændinge i at lære dansk”, som dre-jer sig om, at brugerbetaling på VUC-danskkurser forhindrer veluddan-nede udlændinge i at lære dansk. Herunder bedes ministeren specifiktforholde sig til, om han mener, det er god integration at forhindre ud-lændinge, der gerne vil, i at integrere sig i det danske samfund, samtoverveje, om ikke det kunne være godt for integrationen, hvis Danmark ilangt højere grad anerkendte udenlandske uddannelser.http://politiken.dk/indland/ECE1222301/prishop-bremser-veluddannede-udlaendinge-i-at-laere-dansk/Svar:Artiklen i Politiken d. 14. marts 2011 hævder, at indførelsen af fuld del-tagerbetaling på hf-enkeltfag og almen voksenuddannelse bremser ud-lændinge i at lære dansk.Jeg vil gerne understrege, at personer med en udenlandsk uddannelse,som ikke niveaumæssigt svarer til en dansk videregående uddannelse,ikke er omfattet af reglerne om fuld deltagerbetaling. Det vil sige, at hvisen person med en udenlandsk uddannelse ikke får anerkendt sin uddan-nelse af Styrelsen for International Uddannelse til at være på samme ni-veau som en dansk videregående uddannelse, kan personen deltage ikurser på VUC på samme vilkår med personer, der ikke har en videregå-ende uddannelse.Jeg vil også gerne påpege, at nyankomne udlændinge fortsat tilbydes etgratis danskuddannelsestilbud på op til tre år. Det gratis tilbud omfatterbåde veluddannede udlændinge og udlændinge uden tidligere skolegang.
06-04-2011
2Det kan oplyses, at personer med en længerevarende uddannelsesbag-grund som udgangspunkt indplaceres på Danskuddannelse 3 med mulig-hed for at fortsætte til studieprøven, som giver adgang til videregåendeuddannelser. Udlændinge har altså mulighed for gratis danskundervisningpå et niveau, der giver adgang til videre uddannelse.Endelig kan jeg oplyse om, at der findes et særligt gymnasialt indslus-ningsforløb for flygtninge og indvandrere (GIF). GIF har til formål atgive ansøgere adgang til at sidestille en gymnasial eksamen, aflagt i hjem-landet, med en dansk gymnasial eksamen og dermed optagelse på endansk videregående uddannelse i kvote 1 gennem supplering i fagpakker.Denne undervisning er gratis at deltage i.Der er altså ikke tale om, at forhindre udlændinge, der gerne vil, i at inte-grere sig i det danske samfund, idet der findes gode muligheder for atlære dansk og videreuddanne sig - også med de ændrede deltagerbeta-lingsregler for personer med en videregående uddannelse.Styrelsen for International Uddannelse foretager en grundig niveauvur-dering af udenlandske uddannelser ligesom de kompetente myndighedergiver autorisation til udøvelse af de lovregulerede erhverv. Jeg har fuldtillid til, at vurderingen sikrer, at udenlandske uddannelser, der svarer tilen dansk uddannelse anerkendes.
Med venlig hilsen
Troels Lund Poulsen