Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
974031_0001.png
974031_0002.png
J.nr. 2011-518-0164Dato: 23. marts 2011
TilFolketinget – Udvalget for Udlændinge- og Integrationspo-litik
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 243 af 4. marts 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen Jespersen (V).(Alm. del).
Peter Christensen/Erna Christensen

Spørgsmål:

I forlængelse af ministerens svar på UUI alm. del – spørgsmål 75, om kontrol af doneredemidler til religiøse samfund bedes ministeren redegøre for, om det skal registreres, hvis enmoské modtager penge fra Iran eller Saudi-Arabien. I bekræftende fald bedes oplyst om detbliver kontrolleret, at det sker, og straffet hvis det ikke sker?

Svar:

Foreninger, herunder religiøse samfund, godkendt efter ligningslovens § 8 A og § 12, stk.3, skal bl.a. indberette om det samlede modtagne gavebeløb omfattet af ligningslovens § 8A, de samlede modtagne løbende ydelser omfattet af ligningslovens § 12, stk. 3, og detsamlede beløb, der er uddelt efter formålsparagraffen.Told- og skatteforvaltningen kan konkret indkræve mere specificerede oplysninger til regn-skabet, hvis f.eks. foreningen m.v. anvender sine midler til aktiviteter uden for EU/EØS-landene.Der er efter disse regler ikke mulighed for, at nægte f.eks. et godkendt religiøst samfundmodtagelse af støtte fra specifikke organisationer.Herudover skal foreninger, stiftelser og institutioner m.v. årligt til brug for skatteligningenindberette, hvilke indbetalinger de har modtaget det foregående år. Indberetningen skal in-deholde oplysninger til identifikation af indbetaler og modtager. Disse oplysninger er enforudsætning for, at en skatteyder kan få fradrag for indbetalingen til f.eks. et godkendt re-ligiøst samfund.Den enkelte yder af indbetalingen kan dog pålægge foreningen ikke at foretage indberet-ningen af den specifikke betaling, jf. skattekontrollovens § 8 Æ. En manglende indberet-ning efter skattekontrollovens § 8 Æ er ikke strafbelagt for foreningen m.v. Straffen vil ale-ne være et bortfald af et eventuelt selvangivet fradrag hos yderen af indbetalingen.Udnyttelsen af fradraget fordrer, at yderen af indbetalingen er skattepligtig til Danmark. Ef-tersom fremmede stater som udgangspunkt ikke er skattepligtige til Danmark, vil denmanglende identifikation af yderen af indbetalingen således ikke have nogen konsekvenser.Er f.eks. et religiøst samfund ikke godkendt efter ligningslovens § 8 A eller § 12, stk. 3, erdet ikke omfattet af ovenstående indberetningsregler.Det bemærkes, at der findes andre regler, der kan være relevante, når gaver modtages fraudlandet. Disse regler pålægger finansielle virksomheder, aktører m.fl. en række undersø-gelses- og underretningspligter vedrørende pengestrømme, der menes at kunne have til-knytning til hvidvask eller finansiering af terrorisme. Reglerne administreres af Finanstil-synet samt Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og hører under Økonomi- og Erhvervsministeri-et.
Side 2