Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
Dato:J.nr.:
15. marts 201111/18879
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg
Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr. 223
alm.del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 223:
”Støtter regeringen nedsættelsen af arbejdsgruppe, der hurtigst muligt skal vurdere, hvilkeredskaber, lovinitiativer m.m., der er behov for for at kunne regulere arbejdskraftind-vandringen fra andre EU-lande, således at der løbende tages hensyn til den hjemlige be-skæftigelsessituation, og så det sikres, at arbejdsgiveres rekruttering af illegal udenlandskarbejdskraft effektivt kan modarbejdes?”
Svar:
Der er til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet bidrag fra Beskæftigelsesministeriet,og på den baggrund kan der samlet oplyses følgende:Den fri bevægelighed for arbejdskraft mellem EU-landene er et af de grundlæggende prin-cipper for samarbejdet i EU.Efter udlændingelovens § 2, stk. 1, kan udlændinge, der er statsborgere i et land, der er til-sluttet Den Europæiske Union eller er omfattet af aftalen om Det Europæiske Samarbejds-område, frit indrejse og opholde sig her i landet i indtil tre måneder fra indrejsen eller, så-fremt de pågældende er arbejdssøgende, i indtil seks måneder fra indrejsen.EU-statsborgere med ret til tidsbegrænset ophold skal ansøge om registreringsbevis senesthenholdsvis tre eller seks måneder efter indrejsen, såfremt opholdet forventes at vare her-udover.EU-statsborgere har en umiddelbar ret til at arbejde her i landet, jf. udlændingelovens § 14,stk. 1, nr. 2, uden at yderligere betingelser skal være opfyldt. Dette medfører, at EU-statsborgere har ret til at udøve beskæftigelse inden for de første tre måneder af deres op-hold her i landet uden krav om registreringsbevis.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Med Østaftalens fuldstændige udfasning i 2009 gælder der ikke længere overgangsregler forborgere fra de østeuropæiske EU-lande.Regeringen indgik i 2008 en aftale med Det Radikale Venstre, Liberal Alliance og DanskFolkeparti om en jobplan, der vedrører arbejdskraft fra lande uden for EU. I aftalen blev detbesluttet, at aftalepartierne løbende skulle drøfte politiske problemstillinger i relation til re-kruttering og brug af udenlandsk arbejdskraft på det danske arbejdsmarked. Herudover erder i medfør af jobplanen nedsat et trepartsudvalg med arbejdsmarkedets parter og integra-tionsministeren og beskæftigelsesministeren.Endelig er der på embedsmandsniveau nedsat en følgegruppe i medfør af jobplanen bestå-ende af arbejdsmarkedets parter og repræsentanter fra relevante myndigheder, som løben-de drøfter problemstillinger i relation til udenlandske arbejdstagere fra såvel EU-lande somfra tredjelande, herunder forebyggelse af omgåelse og ulovligt arbejde samt oplysning omgældende regler og rettigheder på det danske arbejdsmarked.Det er således opfattelsen, at behovet for at drøfte og vurdere, hvilke redskaber, lovinitiativerm.m., der er behov for med henblik på at kunne regulere arbejdskraftindvandringen er til-strækkeligt dækket ind med den nuværende følgegruppe samt aftale- og partsfora, som ernedsat i medfør af jobplanen.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk