Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
972485_0001.png
972485_0002.png
Dato:J.nr.:
21. marts 201111/13623
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr.

220, alm. del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marianne Jelved (RV).

Spørgsmål nr. 220:

”Vil ministeren redegøre for, hvordan artikel 3 i Menneskerettighedskonventionen tilgodeses iforbindelse med behandlingen af asylansøgere i Institutionen Ellebæk, jf. UI alm. del – bilag89.”

Svar:

Det fremgår af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3, at ingen må un-derkastes tortur og ej heller umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf.Ellebæk er et lukket fængsel til indsatte frihedsberøvet efter udlændingelovens regler.Kriminalforsorgen, der har ansvaret for Ellebæk, hører under Justitsministeriet. Jeg har der-for anmodet Justitsministeriet om et bidrag til besvarelsen. Justitsministeriet har oplyst føl-gende:”Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmål 220 indhentet en udtalelse fra Di-rektoratet for Kriminalforsorgen, der har oplyst følgende:Kriminalforsorgen arbejder løbende på at sikre den nødvendige respekt for de dømtes bor-ger- og menneskerettigheder. Det gælder også i relation til de frihedsberøvede asylansøgerei Ellebæk.Direktoratet for Kriminalforsorgen samt Folketingets Ombudsmand fører tilsyn med, at for-holdene i Kriminalforsorgens institutioner lever op til kravene i internationale konventioner.Desuden aflægger Den Europæiske Komité til forebyggelse af tortur samt FN’s specialrap-portør vedrørende tortur med mellemrum besøg i medlemslandene, herunder også i Dan-
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
mark, for at kontrollere, at indsatte og varetægtsfængslede ikke udsættes for tortur eller ned-værdigende behandling.Direktoratet for Kriminalforsorgen kan endvidere oplyse, at Ellebæk i juli 2010 gennemgik ensåkaldt OPCAT-inspektion i henhold til den valgfri protokol til FN-konventionen mod tortur oganden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf. OPCAT pålæggerde deltagende stater at etablere et system med regelmæssige besøg af uafhængige instan-ser på steder, hvor folk er berøvet deres frihed, for at forebygge tortur mv. Hver af de delta-gende stater er forpligtet til at etablere en eller flere nationale myndigheder til forebyggelseaf tortur mv. Folketingets Ombudsmand er af den danske regering udpeget til at varetagedenne opgave. Det er endvidere forudsat, at Rehabiliterings- og Forskningscentret for Tor-turofre og Institut for Menneskerettigheder stiller personer med særlig lægelig og menneske-retlig sagkundskab til rådighed ved disse inspektioner.I rapporten fra inspektionen i Ellebæk har ombudsmanden noteret, at der er udarbejdet enudviklingsplan, som efter ombudsmandens vurdering vil indebære en forbedring af forholde-ne på Ellebæk, når den er blevet implementeret.Ombudsmanden har endvidere konkluderet, at der efter ombudsmandens vurdering ikke erfremkommet oplysninger, som har gjort det påkrævet på nuværende tidspunkt at fremkom-me med bemærkninger over for de ansvarlige myndigheder.”
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk