Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
972458_0001.png
972458_0002.png
972458_0003.png
Dato:J.nr.:
21. marts 201111/13623
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr.

219, alm. del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marianne Jelved.

Spørgsmål nr. 219:

”Ministeren bedes kommentere side 9-21 i Amnesty Internationals medlemsblad nr. 1, febru-ar 2011, vedrørende forholdene for indsatte i Institutionen Ellebæk, jf. UUI alm. del – bilag89.”

Svar:

Jeg ønsker ikke at kommentere enkeltsager.Jeg har anmodet Justitsministeriet om et bidrag vedrørende de generelle forhold for asylan-søgere i Institutionen Ellebæk. Justitsministeriet har oplyst følgende:”Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmål 219 indhentet en udtalelse fra Di-rektoratet for Kriminalforsorgen, der har oplyst følgende:Der er generelt fokus på særligt udsatte grupper i Kriminalforsorgens institutioner. Såledeser der som led i Kriminalforsorgens flerårsaftale for 2008-2011 arbejdet med at sikre særliguddannelse af fængselsbetjente, som arbejder med indsatte, der kræver særlig viden elleruddannelse, herunder indsatte med psykiske problemer, misbrugere og visse grupper af ind-satte med anden etnisk baggrund end dansk. Herudover har Kriminalforsorgen et igangvæ-rende forsøg med screening for psykisk sygdom med henblik på at vurdere, om der er mu-lighed for at identificere syge indsatte tidligere.Konkret vedrørende Ellebæk kan det oplyses, at alle indsatte i institutionen tilses af en syge-plejerske hurtigst muligt efter indsættelsen. Indsatte tilses på hverdage samme dag ogumiddelbart, hvis der skønnes behov for dette. En sygeplejerske med erfaring fra psykiatrienkan herefter have samtaleforløb med enkelte indsatte. Ved behov for yderligere bistand hen-
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
vises til institutionens læge.Såfremt der er behov for akut psykiatrisk bistand, benyttes Hillerød Psykiatriske afdeling.Ved ikke akut behov for psykiatrisk bistand kan indsatte visiteres til konsultation hos de psy-kiatere, der er tilknyttet Københavns Fængsler. De indsatte fra Ellebæk tilses i lokaler påKøbenhavns Fængsler – efter aftale og ved behov med tolk. Enkelte indsatte er ved indsæt-telsen i gang med behandlinger hos andre psykiatere. Hvis det ikke er muligt at fortsætte etsådant forløb, visiteres den enkelte indsatte til psykiatervurdering på Københavns Fængsler,hvorefter medicinsk behandling eventuelt kan iværksættes, eller den indsatte kan søgesoverført til en psykiatrisk afdeling, hvis det af behandlingsmæssige årsager skønnes nød-vendigt.Det kan endvidere oplyses, at man har fundet det nødvendigt at igangsætte særlige initiati-ver i institutionen, idet klientellet i Ellebæk udgør en særlig gruppe af indsatte. I 2009 blevder således iværksat et organisations- og kompetenceudviklingsprojekt, som skal optimereinstitutionens mulighed for endnu bedre at kunne varetage opgaverne i forhold til et klientelmed særlige behov.Den samlede udviklingsindsats indeholder bl.a. følgende overordnede indsatsområder:En kompetenceudviklingsindsats, der fokuserer på, at medarbejderne fårbedre kommunikationsmæssige kompetencer og færdigheder i interkulturelforståelse. Der gennemføres i marts og april 2011 et kursus med fokus pådette for alle medarbejdere. Derudover er der gennemført kurser i anvendel-se af klientsystemet for alle medarbejdere samt projektledelse for en størregruppe.Direktoratet for Kriminalforsorgen og Ellebæk har iværksat et lederudvik-lingsforløb, der dels skal sikre ledelseskvaliteten, dels skal sikre, at ledel-sesstrukturen og den generelle organisering tilgodeser behovene fra de fri-hedsberøvede og kravene til opgaveløsningen bedst muligt.Afdækning af klienternes behov og ønsker. Med udgangspunkt i det skiften-de klientel er der iværksat et udviklingsarbejde, der ser nærmere på de fri-hedsberøvedes behov og ønsker under indsættelsen. Der bliver i den sam-menhæng arbejdet med at gennemføre mere dybdegående indsættelses-samtaler, der sikrer en mere målrettet behandling af indsatte i forhold tilsundhed, helse, beskæftigelse og fritid. Denne viden fra de frihedsberøvedevil kunne danne basis for en bedre løbende opfølgning på de frihedsberøve-des behov og ønsker under hele indsættelsen.Som opfølgning på udviklingsarbejdet, jf. punkterne ovenfor, vil direktoratet i foråret2011 sammen med ledelsen fra Ellebæk vurdere behovet for tilpasninger.Udviklingsarbejdet har allerede resulteret i følgende konkrete tiltag:
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Styrkelse af afviklingen af og struktur for fritidsaktiviteter, bl.a. ved at tofængselsbetjente med ansættelse som fritidslærere skal have særligt fokuspå de svageste frihedsberøvede og sørge for, at de får motioneret, spilletspil, malet, lavet mad sammen mv.Etablering af bedre køkkenfaciliteter, så der i videst muligt omfang kan tageshensyn til det særlige klientels madønsker. Endvidere er der ved at bliveigangsat en ordning, hvor en værkmester og en gruppe frihedsberøvedeasylansøgere laver mad til alle de frihedsberøvede 2 til 3 gange om ugen.Drøftelser med Dansk Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp om et samar-bejde omkring besøgsvenner og aktiviteter for de frihedsberøvede for i end-nu højere grad at have tilbud til de mest sårbare frihedsberøvede asylansø-gere.Tildeling af ressourcer til ansættelse af psykiater. Ellebæk modtager klientermed potentielle psykiske lidelser (herunder torturofre) eller som er psykiskustabile. En psykiater skal være med til at hjælpe personalet med at opfangeumiddelbare tegn på psykiske lidelser og dermed akut håndtere disse klien-ters problemer. Gentagne opslag af stillingen har dog endnu ikke ført til enstillingsbesættelse, men der arbejdes fortsat på at få ansat en psykiater i in-stitutionen.”
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 3
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk