Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
968672_0001.png
968672_0002.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og IntegrationspolitikFolketingetChristiansborg1240 København KDato:11. marts 2011

Besvarelse af spørgsmål nr. 209 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og In-

tegrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 11. fe-

bruar 2011 efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

Spørgsmål nr. 209:

”Ministeren bedes forholde sig til, om hun mener, at EU-kommissionen har reageret tilstræk-keligt på situationen i det græske asylsystem de seneste år, når medlemsstaterne ikke erblevet anmodet om at foretage indskrænkninger i deres anvendelse af Dublin-forordningen iforhold til Grækenland, til trods for bl.a. en verserende principiel sag ved Menneskerettig-hedsdomstolen, som der nu er faldet dom i, og til trods for talrige advarsler om forholdene idet græske asylsystem fra UNHCR og en række menneskerettighedsorganisationer. I lysetaf Menneskerettighedsdomstolens dom i sagen M.S.S. mod Belgien bedes ministeren desu-den forholde sig til, hvorvidt man som EU-medlemsland trygt kan lade EU-kommissionenvurdere, hvorvidt det er sikkert at sende asylansøgere tilbage til et andet EU-land i medfør afDublin-forordningen?”

Svar:

Det følger af artikel 258 i Traktaten af Den Europæiske Unions Funktionsmåde, hvilke pro-cedurer Kommissionen skal anvende i forbindelse med iværksættelse af en traktatkrænkel-sesprocedure.Denne procedure skal naturligvis respekteres.Det er min opfattelse, at de enkelte medlemsstater ikke kan påtage sig at overvåge situatio-nen i alle de øvrige medlemsstater vedrørende implementering af EU-retsakter. Det erKommissionen, som har ansvaret for at overvåge, at medlemsstaterne overholder EU-retten.I forhold til situationen i Grækenland mener jeg ligesom den tidligere integrationsminister, atder med dommen afsagt af Menneskerettighedsdomstolen i sagen M.S.S. mod Belgien ogGrækenland er skabt en ny retstilstand. Danmark har som flere andre lande indrettet sig ef-ter den nye retstilstand.Min vurdering er, at Kommissionen i den konkrete sag i forhold til Grækenland har fulgt deprocedurer, der gælder efter EU-retten, og jeg finder også, at Kommissionen bør følge disseprocedurer i fremtidige sager.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Der er dog ingen tvivl om, at regeringen gerne havde set en hurtigere håndtering i den kon-krete sag i forhold til Grækenland, hvor Kommissionen fremsendte åbningsskrivelsen tilGrækenland i oktober 2009.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk