Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
962185_0001.png
962185_0002.png
Folketingets Udvalg forUdlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg
Dato:J.nr.:
25. februar 201111/12623

Ministerens for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr.

186, alm. del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen Jespersen (V).

Spørgsmål nr. 186:

”Hvad har målsætningen for og de konkrete forventninger til "Brug for alle unge" været i2003 og i årene frem, når der blev bevilliget penge til kampagnen, jf. UUI alm. del - bilag65?”

Svar:

Målsætninger og forventninger til Brug for alle unge fremgår af finansloven og af satspuljeaf-talerne for de år, hvor indsatsen er bevilget midler.Brug for alle unge blev ved satspuljeaftalen for 2003 bevilget midler til perioden 2003 til2006. Bevillingen blev givet med det overordnede formål at sikre, at andelen af unge medanden etnisk baggrund end dansk svarer til andelen af den øvrige befolkning i uddannelses-systemet, på arbejdsmarkedet og i samfundslivet. Indsatsen skulle støtte rådgivning og op-søgende arbejde over for unge flygtninge, indvandrere og efterkommere i forbindelse meduddannelse og erhvervsvalg. Konkret skulle indsatsen gennem et mindre hold konsulenterstyrke information og vejledning af unge med anden etnisk baggrund end dansk og deresforældre. Der skulle i indsatsen være et særligt fokus på udsatte grupper blandt unge flygt-ninge, indvandrere og efterkommere, heriblandt unge kvinder, utilpassede unge og sent an-komne. Ved en supplerende bevilling, der blev givet ved satspuljeaftalen for 2004, blev Brugfor alle unges formål konkretiseret til at forbedre tilknytningen for unge med anden etniskbaggrund end dansk til uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet.Satspuljeordførerne er i perioden ad flere omgange blevet orienteret om Brug for alle ungesaktiviteter. Blandt hovedaktiviteterne er oprettelse af rollemodelkorps, uddannelses-/rekrutteringskampagner og samarbejde med frivilligaktører om bl.a. oprettelse af lektiecafé-er.Som led i satspuljeaftalen for 2006 blev Brug for alle unges bevilling forlænget for perioden2007 til 2009 med henblik på videreførelse og videreudvikling af de aktiviteter, som var
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
igangsat i indsatsens første periode. Herunder hører bl.a. kampagnens korps af unge rolle-modeller og forældrerollemodeller, samarbejdet med frivillige foreninger om lektiehjælp ogindsatsen for at sikre, at flere unge med anden etnisk baggrund end dansk gennemfører enuddannelse, med særlig fokus på de erhvervsfaglige uddannelser. Ved en supplerende be-villing for perioden 2007 til 2010, der blev givet ved satspuljeaftalen for 2007, blev det aftalt,at bevillingerne for 2009 og 2010 skulle betinges af udfaldet af en evaluering af Brug for alleunge, som skulle ligge klar i 2007.I 2006 til 2007 blev der under Brug for alle unge tillige etableret en særlig Task-force enhed,der samarbejdede med udvalgte erhversskoler. Task-force enheden var delvist finansieret afBrug for alle unges bevilling og delvist af Den Europæiske Socialfond. Task-force enhedenblev i 2008 videreført som et tværministerielt projekt mellem Undervisningsministeriet og In-tegrationsministeriet, benævnt Fastholdelseskaravanen, og har siden sin oprettelse fungeretsom en selvstændig del af Brug for alle unge. Fastholdelseskaravanen er finansieret af DenEuropæiske Socialfond samt af særskilte satspuljemidler fra puljen ”Lige muligheder” frem til2012.Satspuljeordførerne er ligeledes i denne periode over flere omgange blevet orienteret omBrug for alle unges aktiviteter, der i denne periode i højere grad blev målrettet mod ”påvir-kerne” af de unge, dvs. de personer, der omgiver de unge, som f.eks. lærere og vejledere.Herudover blev der gennem perioden sat øget fokus på etniske minoritetsdrenge.
Med venlig hilsen
Birthe Rønn Hornbech
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk