Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
962679_0001.png
962679_0002.png
Dato:J.nr.:
28. februar 201111/10886
Folketingets Udvalg forUdlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr.

184, alm. del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Henrik Dam Kristensen (S).

Spørgsmål nr. 184:

”Ministeren bedes oplyse, om man har nogen viden om, hvor mange menneskerder lever illegalt i Danmark. Hvis denne viden ikke findes, vil ministeren så foran-stalte en undersøgelse, der kan give viden om problemets omfang?”

Svar:

Der findes ikke tal for, hvor mange udlændinge der opholder sig ulovligt i Danmark, og pro-blemets karakter gør desværre, at det ikke er muligt at komme frem til pålidelige skøn.Antallet, der træffes i forbindelse med SKAT’s kontrolaktioner, kan give et vist billede af ud-fordringen med udlændinge, der opholder sig ulovligt i Danmark, men dette tal afhængerbl.a. af omfanget af kontrol mv.Det fremgår af SKAT’s opgørelse vedrørende resultaterne af Fairplay-aktionerne i 2010, atder af de 4.709 antrufne personer blev anmeldt 66 udlændinge til det lokale politi (mod 35udlændinge i 2009) som følge af manglende opholds- eller arbejdstilladelse. 12 af disse sa-ger vedrørte asylansøgere i Danmark (mod 8 sager i 2009).Det skal i forbindelse med ovenstående understreges, at tallene kun er udtryk for, hvor man-ge sager SKAT har indgivet til politiet, og ikke hvor mange sager der er endt med en egentligadministrativ udvisning. Det skal endvidere understreges, at SKAT ikke er underlagt indbe-retningspligt over for Udlændingeservice.Udlændingeservice foretager desuden opgørelser vedrørende udlændinges ulovlige arbejde.Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at tallene for ulovligt ophold og ulovligt arbejde ikkenødvendigvis er identiske, hvorfor tal vedrørende ulovligt arbejde ikke er direkte anvendeligei forbindelse med fastlæggelsen af antallet af udlændinge, der opholder sig ulovligt i Dan-
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
mark. Tallene nedenfor giver således ikke et retvisende billede af, hvor mange udlændingeder reelt set opholder sig ulovligt i Danmark.Det kan oplyses, at Udlændingeservice i perioden fra den 1. januar til den 31. december2010 traf 200 afgørelser om administrativ ud- eller afvisning efter udlændingelovens § 25 a,stk. 2, nr. 1, eller § 28, stk. 1, nr. 3, som følge af ulovligt arbejde. Der er tale om foreløbigetal for 2010 på baggrund af Udlændingeregistret i Udlændingeservice. Generelt skal det be-mærkes, at oplysninger på baggrund af Udlændingeregistret kan være behæftet med usik-kerhed, da registret er opbygget som et journaliserings- og sagsstyringssystem og ikke somet egentligt statistiksystem.Der er kun få forskningsmæssige analyser, der belyser spørgsmålet om antallet af udlæn-dinge, der opholder sig ulovligt i Danmark. Disse bygger på meget usikre skøn. Et eksempeler et EU-støttet forskningsprojekt,Undocumented Worker Transitions,der blev afviklet mel-lem 2007 og 2009. Den danske landerapport anslår, at der i 2006 var mellem 1.000 og 5.000”udokumenterede migranter” i Danmark (bemærk at definitionen af ”udokumenterede mi-granter” er noget bredere, end hvad der normalt forstås ved ”illegale indvandrere”). Detteskøn er baseret på en række forskelligartede kilder, herunder politiets døgnrapporter, tal fraUdlændingeservice og interviews med bl.a. fagforeninger. Igen er det vigtigt at fastslå, atskøn baseret på en sådan metode er højst usikre.Regeringen prioriterer indsatsen mod ulovligt arbejde. Dette kommer blandt andet til udtryk iregeringens aftale af 16. januar 2008 med Dansk Folkeparti om asylområdet, hvor Integrati-onsministeriet har udarbejdet en erklæring og en pjece til asylansøgere om konsekvenserneaf at arbejde uden tilladelse samt en informationspjece til arbejdsgivere om konsekvenserneved at beskæftige en udlænding uden opholds- og/eller arbejdstilladelse.Regeringen har endvidere i aftalen med Dansk Folkeparti af 6. november 2009 aftalt yderli-gere kontrolinitiativer i forbindelse med udlændinges ulovlige ophold og arbejde. Udlændin-geservice skal således fremover deltage aktivt i alle større Fairplay-aktioner over hele landetog bistå politiet med kontrol af opholdstilladelser.
Med venlig hilsen
Birthe Rønn Hornbech
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk