Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
985517_0001.png
985517_0002.png
985517_0003.png
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
18. april 2011Dyrevelfærdskontoret2011-151-0488CWS41378
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 163 (Alm. del), som Folke-tingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til ju-stitsministeren den 19. januar 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKaren Jespersen (V).
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 163 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik (Alm. del):

”Ministeren bedes oplyse, om det er korrekt, at alle kyllinger,der slagtes på danske slagterier, er halalslagtede. Spørgsmåletstilles på baggrund af artikel ”Europe goes halal” den 13. ja-nuar 2011 fra hjemmesiden for ”The Hudson Institu-te”http://www.hudson-ny.org/1799/europe-goes-halal”

Svar:

Til brug for besvarelsen har Justitsministeriet indhentet en udtalelse fraLandbrug & Fødevarer, der bl.a. har oplyst følgende:”Slagtningen af kyllinger i Danmark sker efter reglerne i be-kendtgørelse nr. 583 af 6. juni 2007 om slagtning og afliv-ning af dyr. Det betyder, at kyllingerne bedøves før slagt-ning, hvorefter de bliver slagtet.På de store danske fjerkræslagterier er processen følgende:Før slagtning bedøves kyllingerne i et strømførende vandbad,hvorefter de slagtes med en slagtemaskine. En dyrlæge fraFødevarestyrelsen fører kontrol med, at bedøvelsen er effek-tiv.Når kyllingerne slagtes med en slagtemaskine, siger reglerne,at der skal stå en person og overvåge slagtningen. Denne per-sons primære opgave er at sikre, at kyllinger, der af en elleranden grund ikke er blevet slagtet i maskinen, i stedet bliverslagtet med en almindelig kniv. På mindre fjerkræslagterieranvendes der ikke slagtemaskine, så her slagtes alle kyllin-gerne manuelt.Når den person, der overvåger eller foretager slagtningen ergodkendt af Islamisk Kulturcenter som halalslagter, er slagt-ningen en halalslagtning. Halalslagterne har tre praktiske op-gaver i forbindelse med halalslagtningen. De skal med mel-lemrum kontrollere, at kyllingerne udelukkende bedøves ogikke aflives under bedøvelsen, de skal afsige en særlig bøn iforbindelse med slagtningen, og de skal signere de særligehalaleksportcertifikater, der anvendes ved eksport til muslim-ske lande.Ca. 99 % af de kyllinger, der slagtes i Danmark, slagtes påfjerkræslagterier, der er godkendt til halal-slagtning af Isla-misk Kulturcenter og Muslim World League i København.Da der med hensyn til bedøvelsen og slagtningen i praksisikke er forskel på halal og ikke-halal, foretages alle slagtnin-2
ger som halal. Eftersom man på selve slagtetidspunktet ikkeved, hvilket marked kyllingen, eller dele heraf, skal afsættespå, vil det være en logistisk særdeles vanskelig opgave athåndtere både halal og ikke-halal på samme slagteri. Detteville også indebære en omfattende sortering af de enkeltekødstykker. Ved at slagte alle kyllinger halal undgås dette - ipraksis - umulige sorteringsarbejde.Der findes i Danmark en række helt små fjerkræslagterier. Pådisse virksomheder foretages der ikke halalslagtning.”
3