Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
957355_0001.png
957355_0002.png
Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
15. februar 2011
Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik har i brev af 13. januar 2011 stil-let følgende spørgsmål nr. 155 (UUI alm. del), som hermed besvares. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
J.nr. 2011-0000815

Spørgsmål nr. 155:

”Vil ministeren - eventuelt via supplerende svar fra undervisningsministeren - iforlængelse af artikel i Jyllands Posten den 11. januar 2011 "Indvandrereførtidspensioneres i stort omfang" dels kommentere artiklen, dels sikre engennemgang af socialrådgiveruddannelsen og andre relevante uddannelser medhenblik på at sikre, at de studerende opnår den tilstrækkelige ballast til atfastholde over for den enkelte person (fra gruppen af ikke-vestlige indvandrere),at hensigten med den kommunale indsats er arbejde eller fleksjob og at sikre, atde kulturelle udfordringer, der måtte være med den nævnte gruppe, håndteressåledes, at førtidspension i den konkrete sag ikke vælges pga. af bl.a.sprogvanskeligheder, manglende kvalifikationer mm.?”

Endeligt svar:

Jeg medgiver, at det er meget bekymrende, at så store andele blandt visse indvan-drer-grupper i alderen 50 – 59 år er på førtidspension. Det understreger vigtighedenaf, at der gennemføres omfattende reformer på området, som netop foreslået af re-geringen.Jeg vil gerne understrege, at jeg er meget uenig i de synspunkter fra Dansk Social-rådgiverforening, som fremgår af artiklen i Jyllands Posten. Ifølge foreningen til-kendes der slet ikke førtidspension, hvis ikke det er dokumenteret at alle andre mu-ligheder er udtømt. Senest har statsforvaltningen i Hovedstaden i en praksisunder-søgelse konkluderet, at 30 pct. af sagerne var tilkendt uden den fornødne dokumen-tation.Det betyder, at der er behov for at styrke sagsbehandlingen generelt i kommunerne.Efter min opfattelse er det helt afgørende, at kommunerne opstiller nogle klarerammer og politiske mål for socialrådgivernes arbejde. Dette er ifølge artiklen envigtig del af forklaringen på, at udviklingen i København Kommune ser anderledesud.
I stedet for førtidspension skal der fokuseres på og holdes fast i en tålmodig ind-sats, for at bringe udsatte personer tættere på arbejdsmarkedet, frem for mod før-tidspension – og det gælder naturligvis også ikke-vestlige indvandrere.Endelig skal jeg bemærke, at der i regeringens udspil til en reform af førtidspensi-onsområdet lægges op til, at medarbejderne skal opkvalificeres, dels for at sikre atsagsbehandlingen på førtidspensionsområdet generelt forbedres og dels for at sættefokus på, at de nye regler om udviklingsforløb og fleksjob betyder, at mulighedenfor tilkendelse af førtidspension begrænses betydeligt.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2