Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
949053_0001.png
949053_0002.png
949053_0003.png
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
28. januar 2011Civil- og Politiafde-lingen2011-151-0463JEE43934
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 143 (Alm. del), som Folke-tingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til ju-stitsministeren den 7. januar 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMartin Henriksen (DF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 143 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Kan ministeren oplyse omfanget af snyd og bedrageri medf.eks. danske pas, visum m.m, og kan ministeren oplyse omindsatserne og resultaterne af disse i forhold til at forhindreudlændinge i at indrejse og/eller opholde sig i Danmark medulovlige dokumenter?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Schengen-samarbejdet medfører, at der ved de ydre græn-ser (dvs. grænseovergangssteder til ikke-Schengenlande), ud-føres en kontrol på et ensartet højt niveau i alle Schengen-lande. De nærmere regler om kontrol fremgår af ”Schengen-grænsekodeks”. EU-borgere og andre omfattet af retten til fribevægelighed i EU, der passerer en ydre grænse, skal under-kastes en minimumskontrol, mens øvrige tredjelandsstatsbor-gere skal underkastes en indgående kontrol.Minimumskontrollen har til formål at fastslå den pågælden-des identitet og består af en kontrol af rejsedokumenternesgyldighed og af, om der foreligger tegn på forfalskning.Den indgående kontrol omfatter dels en tilsvarende kontrol afrejsedokumenterne, dels kontrol af, hvorvidt indrejsebetin-gelserne er opfyldt, herunder undersøgelse af, hvorvidt denpågældende er indberettet som uønsket til Schengen-informationssystemet (SIS).

2.

I Danmark varetager politiet grænsekontrollen for så vidtangår personkontrol. Det bemærkes, at der af dansk politi iforbindelse med indgående kontroller – ud over opslag i SIS– også foretages søgning i det danske kriminalregister samt(siden december 2010) i Interpols database vedrørende efter-lyste dokumenter.For så vidt angår misbrug og forfalskning af danske pas i ud-landet beror dansk politis oplysninger herom på meddelelsefra udenlandske samarbejdspartnere. Rigspolitiet har i 2010modtaget oplysninger om ca. 30 tilfælde.For så vidt angår misbrug og forfalskning af danske pas iDanmark kan det oplyses, at Rigspolitiets KriminaltekniskeCenter i 2010 har undersøgt ca. 10 danske pas, som blev ind-sendt af politikredsene til undersøgelse. Heraf var 4 falske.Når politiet kommer i kontakt med en udlænding i forbindel-se med en politiforretning ”inde i landet”, vil politiet i rele-2
vant omfang foretage kontrol af, hvorvidt den pågældendehar lovligt ophold i Danmark, ligesom politiet mere målrettetudfører kontrol af, hvorvidt udlændinge har lovligt ophold. Idenne forbindelse kan der også ske undersøgelse af pas mv.

3.

Samlet er det således Rigspolitiets opfattelse, at der udøvesen velstruktureret indsats af politiet i relation til grænsekon-trol og kontrol af udlændinges identitetsdokumenter.”
3