Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
UUI Alm.del
Offentligt
937271_0001.png
937271_0002.png
Dato:J.nr.:
20. december 201010/32856
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr.

102, alm. del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

Spørgsmål nr. 102:

Ministeren bedes redegøre for, om hun har kendskab til tvangsægteskabermellem 2 personer af samme køn. I benægtende fald bedes ministeren forklare,hvorfor 24-årsreglen og tilknytningskravet, som bl.a. blev indført for at forhindretvangsægteskaber, også gælder for registrerede partnere?

Svar:

Jeg har aldrig hørt om tvangsægteskaber mellem personer af samme køn. Det skyldes jonok, at ægteskab efter dansk ret etableres mellem personer af forskelligt køn.Der er fastsat særlige regler i udlændingelovens § 9, stk. 8, om de tilfælde, hvor det må an-ses for tvivlsomt, om ægteskabet er indgået eller samlivsforholdet er etableret efter beggeparters eget ønske. Hvis der er grundlag for at antage, at et ægteskab eller registreret part-nerskab ikke er indgået efter begge parters eget ønske, vil der blive meddelt afslag på an-søgningen om ægtefællesammenføring efter bestemmelsen i § 9, stk. 8, .Udlændingeservice har oplyst, at styrelsen ikke er bekendt med tilfælde, hvor et forhold mel-lem personer af samme køn er vurderet som omfattet af udlændingelovens § 9, stk. 8. Detskal i den forbindelse bemærkes, at oplysninger om den herboende referenceperson ikkeregistreres i udlændingeregistret. Det er derfor ikke muligt at trække statistiske oplysningerom den herboende referencepersonens køn i ægtefællesager.Efter lov om registreret partnerskab § 3 har registrering af partnerskab som udgangspunktsamme retsvirkninger som indgåelse af ægteskab, ligesom lovgivningens bestemmelser om
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
ægteskab og ægtefæller finder tilsvarende anvendelse på registreret partnerskab og regi-strerede partnere.Reglerne om 24-års-kravet og tilknytningskravet gælder således for både ægteskab, regi-streret partnerskab og længerevarende samlivsforhold. Det finder jeg helt naturligt.I den forbindelse bemærkes det, at 24-års-kravet ikke alene er indført for at undgå tvangs-ægteskaber, men også med henblik på at begrænse indvandringen og sikre en vellykket in-tegration af de udlændinge, der gives opholdstilladelse.
Med venlig hilsen
Birthe Rønn Hornbech
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk