Udenrigsudvalget 2010-11 (1. samling)
URU Alm.del
Offentligt
UDENRIGSMINISTERIETSpørgsmål fra Uden-rigsudvalget til uden-rigsministeren af 22.november 2010 stilletaf Steen Gade (SF)URU alm. del - spm. 6017. december 2010
Spørgsmål 60Hvordan vil ministeren følge op på valget i Burma og på frigivelsen af Aung SanSuu Kyi med en større indsats i forhold til Burma, herunder blandt andet til de net-op valgte oppositionspolitikere samt til udviklingen af landets demokrati generelt?Svar:Løsladelsen af Aung San Suu Kyi den 13. november 2010 har skabt en ny situation,men det er endnu for tidligt at vurdere, hvilken retning udviklingen går. Valget iBurma den 7. november i år var hverken frit, retfærdigt eller inklusivt, og regimet erfortsat i fuld kontrol.Tæt dialog med de demokratiske kræfter i Burma er i den nuværende situation afgø-rende. Kun gennem en sådan dialog kan Danmark og EU samt andre internationaleaktører få et klart indtryk af, hvordan vi bedst kan understøtte de demokratiskekræfter og en demokratisk udvikling i Burma. Aung San Suu Kyi er igen blevet etnaturligt samlingspunkt for de demokratiske kræfter i Burma, og jeg har sendt hendeet brev, hvori jeg bl.a. udtrykker regeringens og Danmarks klare og urokkelige støttetil hende og til et frit og demokratisk Burma. Brevet blev overrakt Aung San SuuKyi af Danmarks ambassadør i Bangkok under en samtale den 7. december d.å.. Fraambassadørens samtale med hende står det klart, at Aung San Suu Kyi stadig er vedat danne sig et overblik over situationen. Men hun fremhævede, at det i den nuvæ-rende situation – hvor en ny regering er på vej ind – er vigtigt at opretholde pressetpå regimet. Danmark og EU vil i den kommende tid fortsætte dialogen med AungSan Suu Kyi og andre demokratiske kræfter – også som led i en løbende justering afvores politik. Det skal sikre, at de instrumenter vi har til rådighed til at understøttede demokratiske kræfter og en demokratisk udvikling i Burma anvendes på den mesteffektive og hensigtsmæssige måde.
Danmark har i de sidste to årtier ført en aktiv og engageret politik i forhold til Bur-ma. Målet med den danske politik er bl.a. at bidrage til demokrati og national forso-ning. Til fremme af den danske politik anvendes en kombination af sanktioner, bi-stand til civilbefolkningen og dialog med de asiatiske lande. Danmark er - befolknin-gens størrelse taget i betragtning - en af de største bilaterale donorer til den burmesi-ske civilbefolkning og spiller også en aktiv rolle i udviklingen af EU’s politik overforBurma.